Update MASRECA 19

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Maaf dah lama tak buka blog dan menulis sesuatu. Hari ni semacam ada semangat pula nak update pasal MASRECA 19 pabila rata2 orang yang mencari info berkaitan dengannya singgah ke blog picisan ini (baca entry bertajuk MASRECA 19 rumah selangorku). Alhamdulillah kami telah selesai urusan2 yang sepatutnya dan sedang menunggu rumah siap. Tahniah juga kepada bakal2 jiran. Moga dapat hidup sebagai satu komuniti yang harmoni dan saling hormat menghormati harapnya =). Yang belum join private group MASRECA kat facebook boleh la berbuat demikian supaya setiap permasalahan dapat diselesaikan bersama.

Private FB Group: https://www.facebook.com/groups/554272681338888/

Alhamdulillah LPHS dah luluskan permohonan setelah hampir 2 bulan menunggu. Tak ingat bila, tapi melalui SMS. Seronok tak terkira rasanya. Dengan semangat terus arrange masa untuk ke pusat jualan Masreca bagi mencabut undi unit. Tapi nak dijadikan cerita, kami suami isteri tak cabut undi pun. Ada 4 unit rumah yang telah dibatalkan permohonan disebabkan masalah-masalah tertentu, oleh itu kami diberi pilihan untuk pilih diantara 4 rumah tersebut atau cabut undi. Lama kot kitorang bertegang urat lidah untuk membuat pilihan. Kalau cabut undi, berdasarkan nasib pulak kan. Akhirnya, dapatlah kami sebuah unit di blok A.

Itu la blok A..yeyyy
Sebelah kiri Masreca untuk Masjid, depan ke kanan tah untuk Universiti Madinah,
belakang untuk mengingati mati..tanah perkuburan 
(tengok full plan baru tau kot, sales person takkan la nak cakap kan)

Dapat no unit, bayar booking 3k dan apply loan. Siap!! Senangkan (ok, tipu je). Lepas bayaran booking, pinjaman rumah pun dah diluluskan, pemohon hendaklah menjelaskan baki bayaran dalam tempoh sebulan. Masa ni la akaun 2 KWSP menjalankan tanggungjawabnya menampung sisa2 baki yang tak cukup. Pun tak susah, mohon pengeluaran hari ni, dalam tempoh seminggu berkerja dah boleh dapat. Janji semua dokumen dilengkapkan la.

Bila semua settle, lawyer akan hubungi anda untuk temujanji perjanjian snp. Masa ni, tangan akan lenguh-lenguh bajet artis popular kene sign setiap muka surat perjanjian yang setiap satunya ada 4 salinan. Fuuuuhhhhhh~

24 Oktober 2015 ~ tarikh keramat. Da lama baru nak buat entry =P

Sampai buat macam rumah sendiri lah ^^

Sempat lagi berangan-angan. Hikhikhik

Habis sudahhhh.

 Lepas ni menabung sambil tunggu rumah siap pulak. 

P/s - Pemohonan pada tarikh 7/3/2016 masih dibuka tapi kelulusan bergantung kepada mereka yang membuat pembatalan unit. Boleh terus ke pusat jualan Masreca dengan borang yang telah dilengkapkan yeee

Progress setakat ini ^^
#taksabarnyeeee


Pinjaman yang hanya sementara

Hari ini hari ahad, (entry ahad yang lalu)
Hari untuk kita berehat,
Sambung silaturahim jauh dan dekat,
Moga hati-hati bertaut rapat.

Hari ni kelihatan mendung. Ah..sudah akhir tahun, pastinya sudah tiba musim tengkujuh. Tanah runtuh di lebuhraya KL-Kuantan, sudah dibuka jam 2 petang semalam. Tak sempat dengar pengumuman, kami sudah bergerak memulakan perjalanan. Disebabkan duduk di hulu langat, Waze menunjukkan jalan alternatif yang lebih dekat dengan perjalanan yang memakan masa hanya 2 jam 45 minit menerusi Sg.Tekala. Tapi masyaAllah, jalannya penuh berliku-liku. Turun bukit dan naik bukit. Baru 15 minit perjalanan yang berliku, saya sudah tak mampu bersuara menahan peningnya kepala. Suami juga mengalami rasa yang sama. Kepala terasa ketat bagai diikat-ikat. Mahu berhenti ditepi jalan, terasa membahayakan diri pula. Tiada kelibat manusia, jalan sunyi sepi hanya 2 tiga kenderaan je yang melintasi. Lalu suami tetap meneruskan perjalanan. Akhirnya tiba juga di daerah Temerloh. Taubat takmau ikut jalan Sg. Tekala lagi. Minyak habis 2 bar, mean..tak jimat mana pun. Selalunya hanya 1 bar sahaja untuk balik ke Temerloh.

Mujahid lena diulit mimpi,
Bubur nasinya diatas api,
Entah kenapa hati sepi,
Rasa pilu dibuang tepi.

Menatap wajah Mujahid dan abi,
Bagai terisi kekosongan hati,
Namun jauh disudut hati,
Kalian ujian buat diri.

Suami dan anak hanya pinjaman,
Dunia fana bakal ditinggal,
Dinilai tuhan segala amalan,
Cukupkan kita menyiapkan bekal?

Minggu lepas ex-housemate Penara yang saya panggil K.Mudz pergi mengadap ilahi. Innalillah. Cukup bersabar dan pemurah orangnya. Moga beliau ditempatkan dikalangan orang-orang yang diredhai Allah. Ameen. Bila orang yang pernah berada dekat dengan kita, pergi tanpa diduga, terasa macam mungkin esok lusa giliran kita. Atau mungkin esok lusa giliran anak suami kita, atau mungkin ibu bapa kita atau juga mungkin adik beradik kita. Tak siapa yang tahu, Semuanya dalam pengetahuan dia yang maha Esa.

Barulah kita ni terkedek-kedek nak memuhasabah diri. Andai kita yang pergi dulu, bagaimana suami dan anak-anak. Akan redhakah mereka dengan kita? Sudah cukup terbaikkah kita menyantuni dan melanyani mereka?. Adakah semua amal perbuatan mahupun tindak tanduk kita adalah yang terbaik yang kita mampu berikan? Atau semuanya hanya dibuat sambil lewa???

Pertama kali melangkah ke alam rumah tangga..walau diri kata sudah bersedia, pasti banyak lagi canggungnya. Apatah lagi pabila menjadi ibu. Explore dunia keibuan, berexperimentasi dengan variasi method, berdepan dengan kejutan dan perubahan serta perkembangan anak..semuanya adalah pertama kali. Akan sentiasa dan terus kenal mengenali.

Dalam setiap fasa dan sesi kenal mengenali bersama anak dan suami, pastinya kasih sayang kian bercambah setiap hari. Akan tetapi, perlu sentiasa pasak pada diri, mereka cuma pinjaman sementara di dunia yang fana ini. Dipinjamkan Allah untuk menilai segala amal perbuatan kita, pinjaman Allah untuk menilai sifat amanah kita..pinjaman Allah untuk menguji keihlasan kita.

Untuk kita hidup lebih bahagia dan tenang, lihatlah ke bawah dan janganlah lihat ke atas.. kerana dunia ini bersifat seperti air laut, semakin diminum, semakin haus kita jadinya. Dengan mensyukuri segala yang kita ada, maka ianya akan menambahkan rasa terima kasih serta bersyukurnya kita kepada Allah Yang Maha Pengasih.

Terima kasih ya Allah untuk segala pinjaman yang Engkau berikan ini. Keluarga, sahabat, harta benda juga dunia. Jangan ya Allah engkau lalaikan kami dengan semua pinjamanMu ini. Tetapkan lah hati-hati kami dalam mencari keredhaanMu. Ameen~

Comot-comot mereka berdua ini
Comot-comot lagi isteri dan ibu mereka ini
Segala silap dan salah mohon diampuni
Moga bertemu kalian diakhirat nanti

T__T

Saya Sayang Kalian

Bagi meraka yang masih punya keluarga, ungkapkan kalian menyayangi mereka sebelum terlambat
=)

Setelah berkahwin, nak tak nak memang perlu berjauhan dengan adik beradik
Saya dengan keluarga saya
Along dan Kakak dengan keluarga kecil mereka
Kinah dengan urusan pekerjaannya
Milah dan Adik dengan urusan pembelajaran mereka
Wasup group je la jadi penghubung

Masing-masing punya tanggungjawab mereka tersendiri
Untuk berkumpul semua sekali dan bertemu muka
Mungkin hanya pada musim-musim perayaan
Mungkin dalam suatu majlis perkahwinan

Rindu tiba-tiba

L.O.V.E

L.O.V.E

Hahaha. Nampak sangat tak pernah meluahkan sayang

Hahaha. Gelak guling2

Adik juga yang memahami

P/s 
- Entry sesaje sambil menunggu jam 2 tengahari
- Hari ni balik Pahang tanpa Tol dan Highway
- Jimat ke tak? Nanti kita tengok. hahaha. Kalau jimat boleh la boikot highway. lol


Misi Mencari Rumah 2

Eh..betul la. Kitorang dah berhentikan pencarian rumah sejak dapat call dari Masreca. Proses bank pun dah settle. Tengah tunggu stamping SPA je. Misi Mencari Rumah 2 ni berlaku sebelum dapat rumah masreca. Saje je post entry ni kot-kot boleh buka minda meraka yang ingin memiliki rumah kan.

Alang-alang berjalan pada ketika itu, kami sempurnakan misi sehingga ke Pajam, Negeri Sembilan. Konon nak bermimpikan rumah landed. Ada tanah ditepi untuk bercucuk tanam atau makan cucur ikan bilis dibawah pohon mempelam yang rendang sambil ditiup angin petang yang sepoi-sepoi bahasa. Oh..indahnya. Terasa macam kat rumah umi abi kat Ipoh pula. hahaha.

Mulanya kami ke Nada 2. Single story house, 4 bilik hanya RM300k++. Mana nak dapat kat area Selangor dan KL kan. Kami dah tak kisah dah kalau nak berulang alik ke KL walaupun jauh sikit kalau dapat landed house. Hoho. Design syiling yang agak tinggi, memang menampakkan keluasan la rumah-rumah Seri Pajam ni. Superb cantik.

Link: Nada 2 Website

Nampak tak disitu ketinggian syiling. Pengudaraan memang terbaik. Rumah tak panas.
Namun, pada ketika kami tiba di situ, tiada lagi rumah dengan harga sedemikian. Yang tinggal hanyalah rumah end lot harga RM400k++. Terpaksalah melupakan keinginan dan mimpi-mimpi. Sobsobsob. Keluar je ke jalan besar, terjumpa lagi satu perumahan bawah Seri Pajam. Jom singgah jom~

Namanya Town Villa, Citra Residency. Macam town house la. Bila dah tanya bermacam-macam persoalan..wah.. best jugak rumah ni. Harga pada bunting RM260k ++, unit yang kami tanyakan..harganya RM233k je hoccay. Masa kitorang tengok ni baru je proses sodok tanah dilakukan. Sekarang tengok website, harga dah RM290k++. Cepat tak cepat harga naik (menangis).

Design pada broucher
Apa yang best Citra Residency ni?


1. Keluasan 1030 sqft (besar kottttt)
2. Dekat sangat dengan exit tol Pajam
3. Dekat dengan KTM Batang Benar (so, kalau kije area KL..naik train kat sini belum jadi Sardin lagi)
4. Dalam kawasan ada Surau, dewan, kawasan jogging, taman
5. Ada balkoni dan yard
6. Dapur terpisah dengan ruang tamu (takde la segan nak memasak kat dapur bila ada tetamu)
7. SPA dan MOT developer tanggung

Tengok, ada balkoni, ada yard, dapur terpisah. Just nice
Lokasi kejadian
Kami pun serbu rumah contoh. 
Okay..simple calculation untuk rumah ni:

Harga RM 233k (unit intermediate tingkat 2 yang kami duk tanya2)

~ Macam biasa, 10% kene settle within tarikh yang dia bagi selepas sign S&P (RM 23.3k)

Kita tolak dengan:
1. Booking RM2 000 (if loan ada masalah, RM1.5k sahaja akan dipulangkan)
2. Discount Bumi 5% = RM 11 650


Baki yang perlu dicari:
RM 23 300 - RM 2 000 - RM 11 650 = RM 9 650 (Keluarkan dari akaun 2 KWSP)

Loan dengan bank: 90%


Settle ^^

Modal anda hanyalah duit booking RM 2 000 jika akaun 2 KWSP anda ada dalam RM 10k

Senangkan. Dah dapat sebiji rumah. Yeyyy

Sebenarnya..kitorang pun plan untuk dapatkan rumah ni. Tapi since dah dapat Masreca, of coz pilih yang mana paling dekat. Bye2 Citra Residency (menangis lagi). Beli satu-satu dulu la kan.

P/s -
1. Loan legal fee & loan stamp duty untuk rumah ni tanggung sendiri.
2. Insurance pun tak cover lagi (kalau pandai, deal dengan bank untuk cover insurance sekali)
3. Rumah ni dijangka siap May 2018. So, if loan anda lulus..perlu membayar kadar faedah mengikut progres rumah. So, bulan-bulan pertama mungkin akan bayar dalam RM100 ke RM300 dulu. Nilai ni akan meningkat dan meningkat sehinggalah rumah anda siap. So, awal-awal tu..takde la beban sangat kan? Boleh kumpul duit untuk insurance rumah dulu ke, loan legal fee ke, renovate rumah ke, perabot rumah ke? apa-apa la.

Okay. Sekian sahaja bebelan orang yang baru dapat ilmu. Hahaha. Sila bertanya yang lebih pakar untuk pertanyaan lanjut. Jangan percaya bulat-bulan ilmu di sini.


Crot Cret Crot Cret

Cot cret cot cret..bunyi lagaan kasut di atas lantai lapisan kayu vinyl. Kadang kala berselang seli dengan suara pukulan dan jeritan. Namun bagai di dunia yang berbeza, aku terasing duduk di satu sudut. Membuka komputer riba lantas fokus menaip sesuatu persis wanita bekerjaya yang bekerja tidak mengenal waktu mahupun tempat.

Kadang kala pandangan mata di komputer dialihkan pada gelagat manusia di sekeliling. Mereka masih begitu fokus memukul bola kearah pihak lawan. Kadang kala mengutip bola yang tersasar dari pukulan. Yaaa..aku menyendiri. Masakan aku mampu berlawan dengan mereka yang bagiku lebih hebat. Terasa kerdil.

Jeda

Sekali lagi, keyakinan dikalahkan dengan perasaan rendah diri. Harus bagaimana aku harus mencorakkan jati diri ku? Harus bagaimana aku mampu teguh dengan pendirianku? Hidup bagai bola tangkis yang dipukul ke sana ke mari. Kadang kala jatuh menyembam bumi.

Jeda

Ah..miggir kamu sang perasaan. Kelemahan bakal merencatkan perjalanan. Perancangan, strategi harus diatur seiring dengan matlamat dan impian. Yahhhhhhh. Harus boleh!!!

Tiba-tiba pula sesi memuhasabah diri. Dah kenapa lah dengan Nafisah ni ye. Kikiki. Sengaja test skill menulis zaman dahulu kala saat suami dan kawan-kawannya bermain badminton. Kalau kat rumah, mau dah mata terlelap setelah selesai semua tugasan rumah.

Crot Cret Crot Cret sudah mula berkurang. Ramai yang kelelahan dengan permainan setelah bertukar ganti giliran. Nafisah pun ingin mengundurkan diri. Sekian sahaja untuk hari ini. Berjumpa lagi di next entry.

En.Suami kelelahan sudah. Mari kita pulang ^^

P/s:

-Mujahid sudah memulakan langkahan yang melebihi tiga langkah. Kalau tak, selangkah je menapak kemudian tunduk dan duduk semula. Haish. Macam Umi dia je. Kurang keyakinan. Mujahid boleh! Mujahid kan Mujahid. Sila contohi Abi.

-Kadang-kadang ternanti-nanti saat Mujahid mula berjalan dan berlari. tapi pada masa yang sama, berdebar pun ada. Nanti Umi dan Wan berkejaran nak suapkan Mujahid makanan dan berkejaran nak memakaikan baju. Hehe.

-If ada yang kata Mujahid lambat berjalan, Umi dia risau juga. Tapi orang lain pula kata, biar la lambat berjalan. Merangkak banyak-banyak pun takpe, bagus juga untuk perkembangan otak. Tapi jangan terlampau lambat la kan. Dalam range masa yang bersesuaian takpe.

-Nafisah dan suami sudah insaf melakukan house hunting. SPHS sudah memberikan lampu hijau. Makanya tinggal proses bersama Sterling Prima dan pihak bank. Moga urusan kami sekeluarga dipermudahkan Allah. Ameen~