anak tauke kedai...best ke???

Bahagian hadapan 3m Enterprise

"Ayah kamu keje ape Cha?". Persoalan dari teman-teman yang cuba untuk mengenali latar belakang ana.

"Berniaga sendiri, kedai runcit." jawab ana.
"Bestnye..kire anak tauke kedai la nie??" balas mereka pula..
*******
"Mmm, best? Best la jugak..tym lapo or dahaga, bley amik ape-ape aje makanan yang ada." Kata Laila
Nie jugak la alasan yang ana bagi kat sume orang.
"Klu nak beli barang, tak yah pergi kedai lain. Kedai sendirikan ade, senang!" kata Nurdiyana.
"Tym emergency, gula habis ke, gas habis ke...ape-ape la yang habis, senang je. Turun bawah je." kata Hayatun pula.
Kalau diteliti semula, semuanya membawa maksud yang sama. Senang nak dapatkan apa-apa bekalan. Tidak kira semasa emergency or not.

Tapi...ada jugak yang tak bestnye. Ape yang tak bestnye??

Kebiasaannya, telinga ini perlu menadah segala gosip bualan pelanggan-pelanggan yang datang.
Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi maha mengasihani. (Al-Hujuraat:12)
Mengumpat dah sinonim dikaitkan dengan wanita. Kenape ea?? Banyak bercakap?? Suka membebel?? Tapi tak semua kan?? Kesian ana tengok umi. Umi jadi tempat orang mengadu, menceritakan masalah ++++ mengumpat. Tapi, selalunye umi diam je. Kadang-kadang mengiyekan je. Bile perlu bidas, dibidas. Bile perlu ditambah, ditambah.

Tapi, dalam jutaan wanita..ada jugak lelaki termasuk dalam kategori ini. Tapi selalunye mesti berkaitan ngan lelaki yang nak beristeri dua, tiga or empat. Tapi, tak kisah la...asalkan bukan abi. Abi lebey suke berlawak jenaka dengan pelanggannya. Sampai ader yang geram dikenakan abi. Ketawa tak berhenti pun ade. Menangis..mmm, nie belum ade la.

abi meneropong masa depannya

Senang tak berniaga?? Berniaga adalah salah satu sunnah Rasulullah s.a.w. Baginda menceburi bidang ini seawal usia 12 tahun apabila baginda mengikuti bapa saudaranya, Abu Talib berniaga di Syam. Selepas itu, baginda mengembala kambing dan kembali dalam bidang perniagaan menjelang usia remaja sehingga menjadi pengurus kepada syarikat perniagaan milik Ummul Mukminin, Khadijah Binti Khuwailid, seorang ahli korporat wanita terkenal di Mekah. Diringkaskan cerita, akhlak muamalatnya ketika melayan pelanggan, cara baginda berjual beli, menyukat timbangan serta ketelitian, kesopanan dan kejujuran baginda sehingga memajukan perniagaan... menarik hati Saidatina Khadijah.

Susah juga sebenarnya berniaga nie. Boleh dijadikan salah satu medan tarbiyyah yakni dari segi kesabaran, kejujuran, kesopanan dan kesusilaan (macam rukun negara pulak) serta yang paling penting kekuatan fizikal dan mental. Ini je ker?? Nie je la yang sempat ana kenalpasti. Kalau dulu abi ke pasar borong seawal jam 5pagi (mula-mula abi menceburi bidang perniagaan ni) untuk membeli ikan dan sayur serta barang-barang mentah, hanya dengan menaiki moto buruk yang diletakkan raga dibelakang. Dengan izin Allah, setelah hampir 15 tahun berniaga... abi udah punya link-link kuat kat pasar borong tue. Bertolak dari rumah jam 7.30am..hantar adik ke sekolah, dan terus ke pasar borong. Pulang seawal jam 9am dengan van merahnya (Abi obsessss dengan caler merah nie - kedai merah, van merah, kereta lame ayah chor yang abi beli pun warna merah, moto along pun merah. "Ade Ong", kata abi dalam jenakanya.)

Antara sayur2an yang ada

Umi pulak, selepas menguruskan rumah...menguruskan kedai lak. Tolong abi kat kedai. Abi ngan umi tak nak amik pekerja sebabnye abi ngan umi tak pandai nak mengarah-ngarah orang nie. Bukan la tak pandai. Tapi tak suke. Mereka berdua lebih senang if anak-anak die je yang tolong. Tak yah nak ngarah-ngarah. Tahu nak buat kerja ape coz udah ditrain sejak kecik. Tapi.. anak-anak die kebanyakannya duk hostel. Huhuhu. Abi ngan umi la yang membanting tulang 4 kerat kat kedai tue. Kalau dulu, adik je la yang tinggal kat umah. Alhamdulillah, sekarang along n kakak oso dah jadi penghuni tetap kat rumah, so boley jugak tolong abi walaupun bukan secara total. (Along dah tak duduk kat umah sewa coz teman-teman seperjuangannya semua udah berkeluarga. Die yang bujang sensorang tak mampu ag nk duk umah sewa sendiri. Apatah lagi nak jage anak dara orang. Tengah mengumpul duit katanya. Hehehe. Kakak pulak, baru menghabiskan degreenya. Kerja di firma guaman sementara menunggu tawaran dari kerajaan. Dalam perancangan untuk mendirikan rumahtangga dengan arjuna pilihan hatinya. Kita tunggu dan lihat. =] Tapi macam lama lagi je..mcmmane tue??)

Dan yang tak best lagi, kesian umi ngan abi. Takde rehat. Kadang-kadang kedai dah tutup pun orang masih datang. Tapi abi tak kisah. Kata abi, "Rezeki dari Allah untuk kita". Pastu, dalam berniaga kedai runcit nie memang perlukan kekuatan fizikal. Sekarang abi dah tak larat mana. Kudrat berkurangan seiring dengan anjakan usia. Ade satu sajak ringkas yang abi bace, tapi ana da lupa bait-baitnya. Lawak+sedey.

Dan..cuti-cuti sekolah(cuti sem lepas) je la yang ana ngan adik-adik boleh bantu jaga kedai. Mmm..sekian lama tidak menjaga kedai, terasa kekok sedikit. Banyak harga-harga barang yang ana lupa. Sikit-sikit, "Abi, nie berapa sekilo?". Sikit-sikit, "Umi, yang nie harga die berapa?". Almaklumla..harga barang berubah seiring dengan ekonomi. Neuron-neuron lama perlu ditwist dengan neuron-neuron baru. Barang-barang yang baru sampai, turut menjerit minta disusun. Disinilah perlunya kekuatan fizikal. kalau setakat menyusun keropok, rempah ratus o biskut mungkin ringan. Nak mengangkat kicap se'cartons' boleh lagi dikatakan jugak dalam kategori ringan. Tapi kalau susu tin se'cartons', memang kene berdua dengan umi. Huhuhu. Nie la barang paling berat pada ana. Gula se'cartons' pun berat..tapi selalunye abang india yang hantar barang 2 la yang angkat. Tapi, if misplace..kne jugak la kerah tenaga.

Bahagian lorong tengah

Bahagian Kicap2x

Lagi ape yang tak best? Haaaa...tym mesin kelapa. Sape yang tak pernah tercabut kuku digilis mesin kelapa ini melainkan Laila, Milah ngan adik. Sebab deme je yang tak diajar untuk mesin kelapa nie. Kecik lagi kata abi (padahal ana, kakak n along - darjah 2 da mula berperang dengan mesin ini). Tym nak raya paling mencabar. Kene mesin berpuluh-puluh biji kelapa. Lenguh-lenguh tangan duk memutar kiri n kanan. Kalau mata mesin diganti yang baru, memang kene berhati-hati. Tajam yang amat. xcident tym nie mmg la kne reject ngan bakal mertua. Hahaha. Amaran disini, lakukan setiap kerja dengan nama Allah. Supaya diberi perlindungan dari segala macam kecuaian. Amin.

Skill perlu ada ketika memesin kelapa

Bab seterusnya...dalam berniaga, tak semestinya sentiasa untung. Nie dah jadi adat dalam perniagaan. Juga adat dalam kehidupan. Klu dapat anak-anak macam anak-anak abi nie pun masalah jugak. Keje sikit dah amik air dalam peti ais. Lapar sikit, keropok dicapai. Boring-boring sket, gula-gula o aiskrim dibedal. Nak balik asrama, berbeg-beg bekalan dibawa. Huhuhuhu.. Mintak maaf ea abi n umi. Tapi, bab-bab makanan nie..umi ngan abi tak kisah. So, kami pun tak kisah. kikiki. Tym kecik-kecik, tak sah if gigi tak rongak. Kuikuikui. Lagi punca kerugian, kerosakan barangan secara tidak sengaja (terpecahkan telur, gula or beras or minyak bocor, salah kire harga barang, salah bagi balance barang -Dlu ana selalu la nie mase sekolah rendah coz memang kantoi math sket tym tue. kikiki) dan hutang yang tidak dibayar oleh pelanggan terutama yang terus cabut lari (Paling banyak rugi tym satu katering nie berhutang. Seminggu da berapa ribu die hutang. Sebulan?). Kawan abi sendiri pulak tue. Tue yang abi tak kisah bagi die hutang sampai sebulan. Alih-alih cabut gitu je. Huhuhu. Kesian abi. Tapi still abi bagi orang berhutang. Sebabnye, abi lembut hati bile tengok orang susah nie. Kene pujuk rayu pun senang je nak cair. Hahahahah.

Kesimpulan..

love couple

1. Abi n umi pasangan ideal.
2. Tak best jadi anak tauke kedai runcit..tapi best jadi anak Abi n Umi
3. Abi seorang yang suka berjenaka.
4. Abi suka warna merah
5. Jangan mengumpat di kedai 3M Enterprise
6. Umi seorang yang penyabar, tabah, kuat semangat + cantik + awet muda
7. Anak-anak Abi semua gigi rongak...tym kecik-kecik la..

one happy family at home

1 comments:

haha... yg ni best :)