~Kene kuat, kene tabah~


salam...peecha,
kite happy sgt...sgt...sgt..dpt comment dri peecha..
lame da x cntct ngan peecha..
sdey taw??...
kt sni kite nk share some story ngan peecha..about my life..
let me start ngan cite awal tahun nih..

...

Hari tue rumah kite terbakar..tapi xde la teruk mane..bilik belakang je yang terbakar..waktu dlm bulan 2 o 3 cam2..tapi xde sape kat umah except ayah..ayah kite kan keje malam..so waktu tu ayah tido kat bilik tengah..ibu ngan kak nurul gi sekola coz adik kite ade sukan..ibu taw pun dari jiran..jiran kite kate asap da tebal sgt2...ayah pulak kat dalam rumah..kak nurul kunci grill..tapi bile ibu smpai ayah da selamat..jiran2 kopak kan grill...kite pun taw pasal ni after 2,3 hari or a week after dat insident..ibu kate xnk risau kan kite sebab tyme tu kite tengah de test..

...

satu lagi cite waktu cuti sem yg lepas...kite da jadi ank yatim..ari tu kan kite de cite kt peecha yg kite de camp after final exm sem lepas kan?? camp tuh dari 11 till 13 mei 09..(isnin smpai rabu)..ari last kat situ ibu kite datang nak amik kite awal..mulanya sebab ibu buzy,,camp kite abes 13hb tu petang, so ibu xleh amik kite ari khamis or jumaat tu..so ibu datang la tengahari tu nak amik kite..bile ibu smpai kite lari2 la gi tempat ibu..tapi waktu tu ibu tengah cakap kat phone...kawan ibu kol kate ayah da xde...ayah jatuh waktu kat tempat keje..

...

kite sedey sangat2 tyme dengo brite tuh..last tyme kite jumpe ayah, cakap ngan ayah, salam ayah 2 bulan b4 2...tyme tuh kite balik rumah.. then ibu ngan ayah hantar sampai sini...amanat akhir ayah time tu ayah suh blaja rjin2..ayah kate "blaja rajin2 ea nak??"dalam 2 bln tuh plak kite xde kol ayah..cume time nak final exam tu.. rase rindu sgt2 kt ayah..nk kol ayah, tapi ibu kate phone ayah rosak.. so xjd kol, cume suruh ibu ckp ngan ayah doakn kite nk exm..

...

tyme 13hb tuh kitorg smpai dari jb dalam kol 7mlm..then terus ke hospital...doktor kate kne tgu esoknye..postmoterm buat ari khamis tuh..tp mlm tu doktor tu kasi kitorg tgk ayah..ayah dlm tmpt mayat tu..drower tuh... ibu kate ayah blum dpt tgk Ariesya.. anak kak long sbb ayah da 2 bulan gi kelantan keje jahit payung terjun kat sane..waktu tengok ayah kite sangat xsangka... rase cm mimpi lak..kite xpenah bygkn akn lalui pengalaman cm2..esoknye pagi2 lagi da gi hosptl.. tgu postmterm n mandikn skali kat hsptl...tghari tuh br blh bwk blk jenzh.....tyme tuh kite sdey yg t'amat...slalu naek van ayah dok dpn..tp ni still naek van ngan ayah tp ayah x ddk..ayah baring..ayah xdok dpn..ayah kt sblh kite..bkn naek van kitorg tp van jnzh...smpai kt umh trs smbhyang kn..n then kite naek van jnzh lg gi kubur...tp alhmdulillah..rmai sgt org yg dtg ziarah n bntu urusan...

...

kite sgt ralat..ralat sgt sbb xdpt jmpe ayah lg..xdpt ckp ngan ayah lg..quite nyesal sket sbb at 1st ibu xbape kasi pegi camp tuh...tp lpas pujuk ibu br ibu kasi..rupanye ade sbb nape Allah bt cm2..smpai saat nih kite asyik ingt kt every single thing yg kite lalui tyme tuh..tp dpn mmber2 sume kite bt2 hapy...smpai diorg tnye nape kite cm hapy sgt2..tp hkikatny kite xnk diorg pndg kite ngan simpati...tiap2 khamis kite bt yasin ngan tahlil tok ayh n tiap kali tu gk kite ngan sdey sgt2..rndu sgt2..tiap lps smbhyg kite doakn ayh msti kite sdey gk..cume 1 je yg kite ykin, kite akn jmpe ayh blk kt sne..day by day kite rase xt'tanggung rindu nih..bile da xthn sgt,kite akn cry..da xde da pggilan "ayah" lg..

...

3hb nih ari isnin ulng thn klahirn ayh..hmm...ibu lak klu kua ngan kite.. msti cite psl ayah..ayh ske mkn kt kdai ni.. ayah pnh ajk ibu mkn kt kdai ni..ayah ske itu.. ayh ske ini..bju raye kitorg da bli da..warne yg same tok 1 family..pstu ibu tnye bju ayah cmne?? kite xde jwpn 4 da question.. hmmm....cm2 la...2 je nk story ngan peecha, sori lmbt inform psl ni.. sdkhkn Al-Fatihah tok ayah kite ea??

...

ending of story dari su

...

My dear Sulaiha Sulaiman,
ex-rumate yang sporting, baik n caring tyme kat KMPK..
KTDI n KTC sejengkal cuma...namun..
jarak yang dekat ini membuatkan kita jauh..
dengan segala tanggungjawab yang ada..
Allah berfirman: " Tiap-tiap umat mempunyai batas waktu, maka apabila telah datang waktunya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaatpun dan tidak pula memajukannya"
(al-A'raaf:34)
Su..
su kene tabah..su kene kuat... sebab ibu su perlukan kekuatan dari su...
Ibu su perlukan kekuatan anak-anak sebab suamilah kekuatan buat isteri..
dan kini ibu su dah kehilangan kekuatan itu...

“Apabila mati seseorang anak adam, terputuslah segala amalannya melainkan 3 perkara ; Sedekah Jariah, Ilmu Yang Bermanfaat dan Anak Yang Soleh Yang Mendoakannya” Maksud Hadis

Jangan lupe doakan ayah Su selalu. Semoga ia menjadi bekalan buatnya di akhirat kelak..

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (QS. Al Baqarah: 286)


Jibril datang kepada Rasulullah saw dan mengingati nabi...

"Cintailah sesiapa saja yg kamu sukai TETAPI INGAT kamu akan berpisah dengannya"

"Lakukan apa sahaja yg kamu sukai TETAPI INGAT kamu akan di balas dgn apa yg kamu lakukan itu"


Semoga Allah selalu memberikan tempat yang lapang dan nyaman untuk orang-orang tercinta yang telah meninggalkan kita, Amin…

3 comments:

sbnrnya..ana sgt3x serba salah dengan su...huhuhu...sedih sgt2x.. rasa diri ana nie jahat. lupakan sahabat. x sedar n x tahu pun kisah su. Baru hari nie (1/8/09) tahu. sebbnye dah lame x tnye khabar. Baru ana sedar yang ana dah lupakan 1 lg tanggjwb ana. Su...sori for not being a gud fren dat u dream of. wut ever happened..i alwayz there 4 u.. alwazzz...diz promise from deep of my heart.

 

mne de peecha jht...
bz je kn..
g pn sulaiha ni bdk baek..
mne kwn ngan org jht...
huhu...
so,,sume kwn sulaiha baek2..
...
hee...
kite phm peecha bz...
jgn sdey2...
peecha still my very..
very...very...very...
best sahabat kite...
my sweet frenz...
my lovly frenz...
my evrything...
cehh...
kite sgt2 hapy dpt merepek lg ngan peecha..
no 1 can make me hpy like dis u know??..
huhu...

1 - 1 of 1
thnx 4 da advise...
really..really...appreciate dat..
huhu...,,
2 la...
ibu lg byk kenangan ngan ayah...
lg la ssh kn??
...
kite taw ibu byk pndam je evrything...
luaran nmpk ok,,hppy,,
tp dlm Allah je yg taw...
...
ari ni 3hb 8 ayah genap 42 thn...
tp da xdpt wish da...
:(
...
rindu la...
dlu2 kite siap bt kad lg..
now no more...
...
doakn kite dpt tbh k??sumtime
rase berat sgt dugaan nih..
tp setahu kite Allah
akn uji hambaNya sesuai ngan kesanggupan n ketabahn hambaNya..
...
hmm...
misz u alot..
nobody can replace ur position in my heart...
huhu...:)

 

thanks suuuuuuuuuu...
thanks a loooooottttt....

bunda kite ckp...

'seorg daie..Walaupun tengah sedih diuji, kene tetap gembira dipilih untuk diujiNya, kerana dia tau yang Allah sedang offer sesuatu padanya. Proses ujian memang 1 kesakitan, tapi dipenghujungnya membuahkan 1 kenikmatan. Gembira xmenjamin bahagia... akar bahagia adalah redha, batangnya adalah syukur dan akhirnya Allah kurniakan bunga2 bahagia'

'Tanamkan kebergantungan kepada Allah yang Maha Kuat untuk memperoleh kekuatan. Sebabnya..manusia nie kerdil je. Mungkin sekarang kita rasa kita kuat. Tapi kkuatan kita tue hanya fana n sementara..kekuatan Allahlah yang abadi. '