Jom bersenam =)

..... selingan jap... :gelak:

Kepada mereka yang mengantuk ataupun tengah tertekan.
Sila lakukan senaman ini. Selamat Mencuba!!


Image
Ini ala taichi sikit la… sebagai intro dan pemanas badan..


Image
Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher..

Image
wa..wa..aaa

Image
Gerak kekanan kemudian ke kiri..

Image
Gerak ke kiri kemudian ke kanan


Image
Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

Image
Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..


Image
Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..


Image
Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

Image
Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..


Image
Hilangkan semua tekanan…


Image
pusingkan kepala…


MySpace
tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…


MySpace
Akhir sekali lakukan joget kucing…

SN


SN
SN = Satu Nokhtah
SN = Sayyidah Nafisah

Pernah dengar tak sejarah mengenai Sayyidah Nafisah?? Kalau tak pernah dengar, ana nak cerita nie. Kalau pernah dengar, n da tak mahu bace boley la ke bahagian atas kanan window untuk klik close page ye. Ini bukan suatu paksaan. Hehehe.. Bukan sejarah riwayat hidup ana yang ana nak cerita..tetapi riwayat seorang serikandi yang ana pinjam nama darinya.

Tym kecik-kecik dulu (zaman yang sangat tak matang) ana pernah berasa hati dengan abi ana ..Sebabnya,adik beradik ana yang lain..abi yang bagi nama. Tapi ana..bukan abi yang bagi..bukan juga umi yang bagi..bukan juga family belah abi atau family belah umi yang bagi..Sape yang bagi nama nie?? hehehe..Long tym ago..abi penah cite..tapi ana da lupe..siapakah yang empunya gerangan pemberi nama..

Tym kecik-kecik dulu juge..ana telah tertarik dan menarik untuk membaca majalah asuh bile terlihat satu tajuk cerita ni 'Berkat air wuduk Sayyidah Nafisah'..Mulai saat dan detik itu..selepas berwuduk je, ana akan mencari adik-adik ana. "Nie amik berkat air wuduk Sidah nie" lantas wuduk yang sedia ada disapukan ke muka adik-adik ana..maka berlakulah adegan kejar mengejar ke seluruh pelosok rumah demi mengelakkan kekejaman kakak mereka yang nakal ini.

Then..tym sekolah menengah..ustaz ana tanye ana.."Sayyidah, kamu tahu maksud nama kamu?"..dengan muka seposen kepala digelengkan. " Sayyidah = Puan ". Hohoho..statement yang dikeluarkan di dalam kelas..makanya..bermulah episod hidup ana sebagai Puan Nafisah. Well..ana tak puas hati sebenarnya.. sememangnya Sayyidah itu dalam bahasa arabnya bermaksud puan. Tapi disebabkan rasa macam tak best, ana pun mencari buku erti nama-nama dalam Islam. Konklusi dari buku tersebut..Sayyidah = Ketua atau Pemimpin, Nafisah = Berharga. Maka, setelah digabungkan ..jadilah..koko krunch. Hehee..Combinekan la sendiri ye. 1+1=2.. Disaat itu..ada sekelumit rasa bangga (astagfirullah) dan tertanamnya cita-cita untuk merealisasikan erti sebenar sebaris nama itu. Tapi kejap je la..tym sekolah menengah rendah je. Masuk sekolah menengah atas, cita-cita hanya menjadi angan-angan. hahaha.

Stop sampai situ je cerita ana. Ana tak pernah nak ambil tahu dan tak pernah tahu pun yang sebenarnya nama itu telah terlakar dalam sejarah. Bukan calang-calang sejarah. Sejarah Serikandi ahli bait Rasulullah s.aw.

Sayyidah Nafisah bt Sayyid Hasan Al-Anwar b Saidina Zaid b Saidina Hasan b Saidina Ali b Abi Talib. Keturunan menantu Rasulullah s.a.w...Nafisah sebenarnya diambil dari perkataan 'An-nafasah' yakni bermaksud kemuliaan atau ketinggian sesuatu. Serikandi yang berani dan diberi gelaran Ummul U'lum (Ibu sekalian ilmu) ini dilahirkan pada 11 Rabiulawal 145 Hijrah, merupakan seorang yang sangat rajin dalam beribadah.

Diriwayatkan daripada Sayyidah Zainab binti Sayyid Yahya yang juga anak saudaranya, beliau berkata, “Aku telah berkhidmat kepada emak saudaraku (sebelah ayah), Sayyidah Nafisah selama 40 tahun. Aku tidak pernah lagi melihat Sayyidah Nafisah tidur pada siang dan malam kecuali kerana darurat (terpaksa) kerana sibuk dengan beribadat. Beliau juga sentiasa berpuasa kecuali dua hari raya dan hari tasyriq. Lalu aku bertanya kepadanya, “Wahai emak saudaraku!Tidakkah kau berasa penat dan kasihani tubuhmu?” Lantas beliau berkata, “Bagaimana aku mampu mengasihani diriku sedangkan dihadapanku azab Allah sedang menanti. Tiada siapa pun yang dapat mengelak daripadanya kecuali orang-orang yang berjaya.”

Srikandi yang namanya tidak lagi asing di bumi Mesir ini seringkali berdoa sambil menangis di sisi Kaabah “Tuhanku!Penciptaku!Penolongku!Berikanlah kegembiraan kepadaku dengan redha-Mu kepadaku. Janganlah diriku ini menjadi sebab sebagai pendinding (hijab) antara Kau dan aku. Tuhanku!Permudahkanlah aku menziarahi kubur kekasih-Mu, Ibrahim (iaitu Mekah)”.

Satu kisah yang menyentuh hati ana.. apabila beliau telah membina kubur di biliknya sendiri setelah merasakan kematian semakin menghampiri. Kubur itu di bina demi untuk mengingati mati dan menambahkan amal ibadahnya.

Berkata Al-Allamah Al-Ajhauri, “Adalah Sayyidah Nafisah membaca al-Quran dan mengkhatamnya dalam kuburnya sebanyak 6,000 kali dan beliau menghadiahkan pahalanya kepada sekalian umat Islam yang telah meninggal dunia.”

Banyak lagi kisah-kisah menarik mengenai sifat dan pengorbanan Sayyidah Nafisah ini. Antara yang famous, mengenai berkat air wuduknya yang telah mengislamkan ramai orang. Da pernah bace belum?? Kalau belum pernah bace, bley la klik link di bawah:

Kisah 1

Nie sumber dan cerita menarik lain:

Kisah 2
Srikandi iman ini...
hatinya tegar..
tidak terpaut pada dunia
tidak terleka dek syaitan penipu daya.
Jiwanya rindu dengan syurga
Batinnya takut pada Dosa
Tapi..
tetap taatkan suaminya.

Serikandi iman ini..
contoh pedoman buat semua
sediakan bekalan di akhirat sana
sebelum ajal datang menjelma
sebelum roh diangkat dari dunia

Kesimpulan: Semoga Sayyidah Nafisah ini juga mampu mengorak langkah, menggapai cita..mencari cintaNya

t-shirt SEW + SEC

Nie la t-shirt yang my classmate design


Merah menyala ^ ^

Summary sem3


Alhamdulillah, berakhir sudah satu episod warna warni kehidupan yang melakar indah memori-memori selama ana di UTM Skudai amnya dan KTC khususnya.Dah lama tak mencoret-coret huruf-huruf yang diuntai menjadi rangkaian perkataan yang kemudiannya menggambarkan situasi, peristiwa, emosi dan perasaan. Ok...ana nak buat pengakuan ni...

Sejujurnya ana hampir sahaja mengkuburkan blog SatuNokhtah ni. Bukan dikuburkan terus dari blogspot...tetapi dikuburkan dari tatapan umum. Menjadikannya private ibarat 'diari' multimedia. Wah..maju kan sekarang nie. Tulis diari gune blogspot. Ye la..sure tak hilang dan orang tak bace. Kenapa dan mengapa...biarlah rahsia.

Sejujurnya juga, ana tak mahu ade article copy paste dalam blog ana..tetapi atas sebab-sebab tertentu dan tak mahu blog ini makin bersawang..wujud lah article copy paste seperti dalam entry sebelum ini. Bukan tak suka article copy paste, cuma sekadar mahu memaksa diri untuk berjinak-jinak dengan dunia penulisan. Kalau tak dipaksa dan masih bermanja-manja dengan apa yang ada tanpa mengolah pembacaan, otak pun akan mula la berkarat. Malas berfikir. Terima apa sahaja yang dibaca...so tak jadi pape la kalau gitu..

sejujurnye juga juga, sem ini memang best.

sejujurnya juga juga juga, sem ini ana diuji dengan demam, selesema n batuk yang berpanjangan. (Anis, my x-rumate said dat i awayz in a sick mood)

sejujurnya juga juga juga juga, sem ini ana banyak mengenali diri sendiri

sejujurnya juga juga juga juga juga..opss..da nak mula merepek la nie...^ ^

Jom tengok program2 sem ni y ana berkesempatan join:

KEM PEMANTAPAN JKMKTC 09
Tempat: Hutan Lipur Sungai Sedim, Kedah



well..penat..Menjelajah dari pangkal ke hujung Malaysia.
Dari Johor ke Kedah dan Kedah ke Johor.
Tapi seronok.
Da lame tak gi camping..
da lame tak gi jungle trakking..
da lame tak merentas sungai..
da lame..da lame dan da lame...

KEM KREW MHS & MHS 09
Tempat : Watercity Resort Melaka, KTDI & KTC UTM Skudai


Tym kem..tempat program yang sangat cantik.
Dengan kapal besar n titi gantungnye.
tak lupe juge...bilik penginapan yang sangat mewah


Tym minggu MHS, dapat banyak pengalaman.
adik2 yang sporting n family yang riang gumbira



 nie struktur organisasi family krew MHS kitorang...



sumber simpanan artifak Baby@Dijah

PRESTIC 09 
Sub Program : Cooking Sifu
Vanue:KTC UTM Skudai

 

EXPLORACE KELAB REMAJA UKHUWAH 09
Vanue: KTC n Balai Cerap UTM Skudai
  
 

KEM SMART SOLAT
Tempat: SMK Taman Universiti

Jom Mantapkan SOLAT kita
 
 

KARNIVAL WANITA 2009 (KAWAN 09)
Tempat: Pusat KoQ n L50 UTM Skudai
 
Suke dengan teater Sakinah ^ ^
Sakinah memang Best n Mantap!!
hehehe

 

BENGKEL MANIK KAWAN 09
Tempat: L50 UTM Skudai

Nie program sub bawah Kawan 09..tapi ana tolong sahabat ana, Intan.
Setelah berhempas pulas dengan playar n manik2..
peserta telah menghasilkan gelang y cantik n cumil2 belaka..

 

RnR KTC
Tempat: KTC UTM Skudai
 
 

JAMUAN RAYA ANAK PERAK 2009 (JARAK 09)
Tempat: Dewan Jamuan banggunan HEP, UTM Skudai 
 
Berjumpalah kami orang kampung yakni YOP n YONG UTM Skudai



Sejujurnya lagi lagi lagi lagi lagi dan lagi, ada lagi program..tapi gambar tiada dalam simpanan kerajaan

Ihya' Ramadhan 2009 (IHRAM 09)
 Program-program BADAR ( Ceramah Isra' Mikraj, Kelas Tajwid & Jamuan Raya BADAR )
Program-program lain


Sejujurnya lagi x7.. ana telah berlaku kejam kepada SEPUR..

Ana kenalkan dulu..
jeng3x



inilah SEPUR..
Tau ape kekejaman ana??



recognize da different??
now..she just lyk n alien workshop
without her beautiful eyes
hohoho..
huhuhuuuuuuuuuu



maaf ye sepur..jangan la merajuk da..