erk...modelling??

"Aku tidak kenyang selama 16 tahun kerana kekenyangan itu boleh
memberatkan tubuh,
menyesatkan hati,
menghilangkan cerdik,
menarik tidur
dan melemahkan orang yang kenyang itu dari beribadah."
-Nasihat Imam As-Syafie-

Sama-sama muhasabah diri

~Bismillahirrahmanirrahim~

Sebelum mula belajar di pagi nan hening, perlulah kita mengupdate blog.
hahaha. Jangan ikut nasihat ini. Abaikan~

Alhamdulillah
Task psm sudah mula terasa bagi mereka-mereka yang tahun akhir
supervisor ana ajak 'mari bermodelling'
bermodelling dengan radiation detector
mahu improve the Geiger detector katanya

Lalu
mari fokus pada
Graphene Nanoribbon



dan 
Gamma Ray
^_^


~pening~
tak pe...banyakkan pencarian maklumat mulai sekarang
*_*

~jangan lupa~
1. Doa+usaha+tawakal itu seiring
2. Setiap minggu dating dengan supervisor Iranian

~more task~
1. Design the 64-bit dedicated mathematics co processor
2. Ethical issues on Cellular Phone and Cancer
3. Presenting the Nano sensors

~more subject to focus~
1. Microelectronic part 2
2. CAD and ASIC design
3. Microprocessor
4. Digital System
5. Professional Engineering Practice

Hypothesis: more task, more meeting, more stress, more panda eyes
@_@
Huahuahua

Suggestion: No facebooking, no blogging

Result: Menangis T_T

Baiklah

New Suggestion: facebooking (15 minutes/2day), blogging (30 minutes/week)

Result: Gumbira dalam stress

Ok la kan. Lepaskan stress dengan bercerita dalam blog ^^
So..semua orang boleh tengok muka ana yang tenang dan gembira selalu
(padahal dalam hati berkecamuk 1001 masalah)

Sudah
pi bukak Al-Quran..tengok surahAl-Anbiya ayat 79
Bace dan amalkan bagi yang belum hafal
ianya Doa supaya mudah menghafal ilmu ^^
Selamat menuntut ilmu ye
Semoga Allah memberkati segala usaha kita


InsyaAllah

Buat Ana, kamu..kamu..dan kamu

Dengan nama Allah yang maha pemurah, lagi maha penyayang.

"Dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang bersabar iaitu orang-orang yang ditimpa musibah lalu mereka berkata innalillahi wa inna illaihi rojiun (Sesungguhnya kami milik Allah dan sesungguhnya kepadaNyalah kami kembali). Mereka itulah orang yang memperoleh keampunan dan rahmat dari tuhanNya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk" 
-Al Baqarah: 155-157-

Moga ayat Allah ini mengubat hati yang luka, hati yang ketakutan juga hati yang putus asa. Setiap musibah yang menimpa sahabat-sahabat, moga ianya mendekatkan lagi kita kepadaNya (Taqarub illallah). InsyaAllah.

 Mari mulakan hari dengan zikir yok ^^

Tetamu tidak diundang s.o.b s.o.b T_T

Bismillahirrahmanirrahim

"Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillallah Wallahu Akbar"

Seharusnya hujung minggu lepas merupakan hari kepulangan ana ke teratak abi dan umi
Namun aturan Allah memilih ana untuk berada di Benut dan Batu Pahat lalu menziarahi atuk dan nenek
Abi: Kata nak balik minggu ni. Ada kenduri kan? 
Ana: Huhu. Tak dapat la abi. Aula lebih disini. InsyaAllah minggu depan ana balik kalau JPA dah masuk. Alang-alang, boleh pi jemputan reunion bebudak SYS (Sultan Yussuf School).

***
Namun tiada khabaran berita dari JPA
Tidaklah ana pulang ke rumah T_T 
Tunda minggu depan la lagi nampaknya

***
Along: Kat mana ni?? Jadi tak balik rumah??
Ana: Sob sob sob. Tak jadi balik la along. JPA tak masukkan duit pun lagi.
Along: Ala..nape tak jadi balik? Baru nak mintak tolong kemaskan rumah.
Ana: Ada tetamu ke? Sape? (dalam hati: Siapa yang istimewa sangat sampai kene beria-ia kemas rumah ni?)
 Along: Ada la. Tetamu tak di undang.
Ana: Huh? Tak di undang? Sape? Haiwan ke? (Disebabkan ada kura-kura dan arnab yang pandai masuk, assume merekalah)
Along: Tak. Manusia @ perompak @ pencuri
Ana: Ya Allah! Astagfirullahalazim.


***
Ujian buat kami sekeluarga.
Juga ujian buat jiran sebelah rumah kami
Moga ianya merupakan salah satu cara membersihkan harta dari Dia
InsyaAllah

***
        
p/s
Minggu ni dan minggu lepas adalah minggu kesibukan buat semua orang
jangan tension-tension k
kene kuat ye semua
jangan nanes
KUAT
KUAT
KUAT

Fighto with the Emo
Dia kan ada ^ ^

Berlalu tanpa diduga

Segala puji bagi Allah, berkat limpah keagunganNya kita masih lagi bernafas di pagi yang cukup dingin, tenang dan damai dengan kicauan kawanan burung

Salam 24 Syawal
buat semua
Maaf Zahir dan Batin
Dah lama tak update blog kan?
Tau tau dah nak habis raya
tau tau dah mula semester ke7
tau tau dah dapat supervisor PSM berbangsa Iran
tau tau dah jadi senior buat adik-adik undergraduate
Terasa tua dalam muda
Sungguh masa begitu pantas berlalu tanpa di duga.

Rasanya seperti baru semalam menjadi budak hingusan
Comot berbaju kurung dan selekeh bertudung
Rasa mahu kembali ke zaman dulu
yang tidak memikirkan soal penampilan diri
sambil menikmati zaman kanak-kanak secara over

Ini gambar zaman dulu
Kawan 10 tahun dahulu upload dalam group sekolah rendah

Sila la ketawa dengan sopan
ia memang ana suatu ketika dahulu
huahuahua ^_^
Gambar muda mudi tidak banyak 
Dulu keluarga tidak punya kamera berkodak apatah lagi DSLR
Semuanya kamera tumpangan 
lalu gambar-gambarnya dikumpulkan menjadi album kenangan

Berbeza dengan Fathiyyah
Gambar dari sekecil bayi sudah dipotretkan
Sungguh zaman pantas berlalu tanpa di duga
Teknologi ber'inovasi' dan ber'evolusi' lebih pantas dari haiwan bertukar kulit
dari komputer sebesar banggunan
kini sekecil ipad galaxy bunda Ena

Lupa untuk perkenalkan Fathiyyah pada semua kan?
Padahal usianya sudah 4 bulan
Baru mahu buat lambakan gambar
Sila la tatap budak comel yang mudah tersenyum seperti 'tante-tante'nya ini





okey. TAMAT
Budak-budak sekarang, kecil-kecil memang sudah kenal dengan kamera

Hargailah 
Masa sihatmu sebelum sakit
Masa mudamu sebelum tua
Masa kayamu sebelum miskin
Masa lapangmu sebelum sempit
Masa hidupmu sebelum mati

Kukis BERSIH 2.0

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar
Syukur pada Allah kita masih diberi peluang untuk merasai nikmat beribadah di Ramadhan hari yang ke-24
 Apa khabar hati, minda dan jasad sahabat-sahabat??
diharap semuanya tidak lelah dan tidak semput dalam melakukan pecutan ibadah di akhir-akhir Ramadhan.

Oh ye...
Sudah berbulan-bulan cik Nafisah tidak mencoret apa-apa kat blog ini kan??
Sunyi je..sepi je
Sikalang ini sudah malas mau menulis ooo
Nak menulis..nak merepek tapi bila on9..terbantut idea nak kongsi cerita
Huhuhu

Bersempena menyambut hari lebaran,
cik Nafisah nak ajak 'Jom buat KUKIS'
Sangat senang, semua orang suka ini kukis
~Kukis BERSIH 2.0~

 Opss..apa BERSIH 2.o ni 0_o??
Alkisah bermula apabila misi mencari cawan kertas untuk membuat 'Cornflakes Madu' bermula
Stok cawan kertas kat kedai sudah merosot dibeli orang
Yang tinggal cawan kertas warna KUNING sahaja!

Umi: Ish..tak mau la warna kuning. Tak cantek!
Ana: Ini je tinggal umi. Yang lain warna oren.

Umi pun pergi la menggeledah tempat simpanan cawan kertas. Ternyata tiada stok lain yang tinggal.

Ana: Tak pe la umi..Kuning pun okey. Kita buat la sempena BERSIH 2.0 hari tu. Kukis pun kene update ngan isu semasa. Hahahaha 

Cawan kertas warna kuning adalah watak utama!

Selak-selak buku resepi dan ini bahan-bahannya:
  
150g Butter
5 camca Madu
1/2 cawan Gula Perang
1 kotak Cornflakes 
3 Sudu Bijan

Tu je bahan-bahan dia. Senang yang amat. 
Bijan tu ikot suke la kan. Nak letak boleh. Tak mau pun boleh.
Sesetengah orang suka letak coklat urai,
sesetengah orang suka letak ceri,
sesetengah orang lagi suka gaulkan skali cornflakes+kismis+ceri+bijan (meriah betoi)

Cara-caranya:
Cairkan mentega dan campurkan gula perang beserta madu diatas api yang sederhana
Setelah sebati, campuran tadi dituangkan keatas cornflakes
Gaulkan sehingga rata
dah SIAP!

Boleh la isi dalam cawan kertas
dan hias dengan bijan
then, susun cantek-cantek dalam loyang sebab
Kukis ni kene bakar sekejap dalam suhu 160 degree celcius
dalam 5 minit je pun dah cukup
Kalau rasa-rasa oven tu overheated, 3 minit pun cukup.
Ikut la..jangan sampai cornflakes bertukar warna sudah
just nak bagi adunan tu melekat je

Kalau buat 1 kotak cornflakes, boleh dapat dalam 125 cup Kukis BERSIH 2.0 ni.
Okey lah tu kan??
Buat la kukis ni. 
Mudah je. Baik tuk kesihatan.
Erk??

Mentega+gula perang+madu+cornflakes+bijan=Kukis BERSIH 2.0
[Mentega je tak baik tuk kesihatan. Yang lain tip top punye]

Kukis BERSIH 2.0

Kukis ini 'Kalah membuat, menang memakan'. 
Sebabnye, dah susun dalam dua bekas..alih-alih tinggal 1 bekas je. 
Nampak gayanya..kalau ada mulut duk ngap2x lagi selepas moreh..tak sempat nak tunggu raya ni.

My Only Abang~

:: Beliau tanya dah gi klinik belum ::

Kemudian 2 hari berikutnya, telefon umi di rumah
Umi bilang, along excident beberapa hari lepas
sob3x
Along kantoi di situ ye

Waktu beliau mengambil berat
kondisi beliau lebih teruk lagi
ana demam kus-kus je, beliau luka-luka seluruh badan
Tak cerita pon kat adik-adik dia
adik-adik dia je selalu mengadu n manja lebey-lebey
Ya..beliau abang
Berkorban buat adik-adik
Huhuhu

'Along relax je' kata Umi
huhuhu
Yo la..beliau dah selalu sangat excident
Dulu duk merempit di pagi buta..langgar lembu lintas jalan
Teruk juga
dan koma
Sebaik ada orang tolong bawak pi hospital

Excident kali ni
Disebabkan nak elak kereta yang tiba-tiba muncul
Along brek mengejut
dan beliau terbang di tengah-tengah jalan raya
Guling-guling di antara 2 kereta
But then
takde sapa tolong beliau
sedeh kan
semua orang sibuk nak cepat gi kerja
takut lambat masuk office
Kereta yang menyelit tue pon sampai hati biarkan Along
Sebaik Allah bagi kekuatan untuk Along
Along bangun, angkat motor sendiri ke tepi
dan pulang ke rumah

Umi terkejut
Pakaian Along koyak rabak dengan teruk
Dari atas sampai bawah
Seluar dan baju berlumuran darah
Langsung tak boleh digunakan lagi
Umi bilang..tak perlu pergi kije
Pergi hospital, amik MC
Tapi Along tetap Gagah
Beliau TEGAR
Along ada tanggungjawab untuk hantar Bos ke Cameron
dan Along pergi setelah membersihkan luka-luka dan menyalin pakaian

Then
Abi balik rumah
Umi kata Along excident
Abi angguk je
Umi tak puas hati
Umi tunjuk baju along yang koyak rabak dan berlumuran darah
dan Abi terdiam
Terus telefon along suh pi klinik
Tapi along kata, along dah kat atas Cameron
Ambil masa untuk turun

Kemudian beliau cuti beberapa hari =)

Sikit la sangat. Ana tengok, rasa nak nanes. Hish..along ni la

Beliau kata..Moga ia kifarah dosa
Ameen ana doakan


Maaf
kadang ana tidak mengerti
kala sedih along rasai
kala susah yang kamu tempuhi
Sabar kamu bisa diganjari
dari Tuhan yang maha mengetahui

Sayang kamu my only Abang~


Yang namanya Along ~ Mesti akan penuh tanggungjawabnya, melindungi dan menjaga mereka dibawah jagaan. Dat y..suka orang panggil ana as kak Long walau bukan anak sulong. =)

Update dari Rumah
:: Hari-hari umi n abi makan durian::
::Rumah dah jadi hutan belantara, pokok kelisa umi memenuhi pagar rumah::
::Kura-kura sudah pandai masuk dalam rumah::
::Labi-labi hilang 1 hari, bila lapar dia munculkan diri semula::
::Alhamdulillah, Rumah jadi tempat usrah::
::Abi dan Umi akan semakin sibuk - Tiba-tiba abi jadi ketua cawangan n umi jadi ketua muslimat Bandar Botani::
::Moga keluarga kami, terus belajar dan belajar untuk memperbaiki diri::
Doakan kami sekeluarga ye =)

Umurku bertambah lagi

Ibn Mas'ud berkata
"Perkara yang paling sedih bila tiba tahun baru adalah umurku bertambah
tetapi amalanku tidak bertambah...
"

Semoga dengan bertambahnya umur ana ini
Bisa menjadi pemangkin untuk menambah amal
Ameen

Syukran buat semua yang mengingati dan menghargai diri ini
Terharu. Sob3x

Belat-Bear Coklat
Becik-Bear Kecik
Belo-Bear love
Betal-Bear Bantal
Beru-Bear Biru
Beger-Bear Tiger
Sepur-Semut Purple
~Actually tak tau nak bagi nama ape. =P ~

Oh ya, Coklat Tiramisu dalam gambar tersebut mengajar erti hidup oo.
Mula masuk dalam mulut..pahit sangat
Tapi lama-lama menjadi manis. Manis-manis white choc
Macam dalam hidup juga
Kalau tak melalui erti kepahitan,
masakan kita ketemu dengan kemanisan.
Yang penting..perlu sabar dengan segala rintangan dan dugaan yang dihadapi
jangan mudah putus asa ye
Syukran buat Cik Farahiza Izzati Roni

Tungku Lilin aromateraphy berbau vanilla..
ni pemberian Dijah@baby@Cik berus
Excited bila dapat sebab ana ada banyak lilin
Hahahaha
Mari bakar lilin
jangan bakar bilik
Akhirnya, satu bilik berbau Vanilla
semua baju pun melekat bau yang sama
Bau vanilla buat orang jadi lapar
Kruk..kruk..kruk..(bunyi perut)
=P

Alhamdulillah dan terima kasih juga buat cik Umi
Today is my day~so mimito belanja. Yey ^_^
Menikmati ABC sama pisang goreng dan seangkatan dengannya
Sayang mimito selalu


~Kek 1~
 Suprise party dari Cik Hot (Aisyah), En. Loving n Caring (Hassan), En.Comel (Syeb) dan En.Mysterious (Farid). Sekali dengan kehadiran Cik Berus (Dijah @ Baby), Dilla dan Hamizah. Arigato buat semua. 

Kek 2~Iftar n celebration bufday bulan 3 n 4. Syukran buat adik-adik dan sahabat-sahabat KRU ^_^.

Buku 1~10 Tokoh Idola Muslimah. Syukran buat orang dari Tambun. Moga ana boleh mencontohi kebesaran jiwa mereka.

Buku 2~101 Rekreasi Hati (Pernah jalan sensorang kat SUB n ternampak buku ni, nak beli tapi tak bawa duit..Tiba-tiba ada orang bagi buku ni ~Terima Kasih banyak2)

::Lain-lain::
Syukran buat --> My Family, Intan Hazila, Faezah Md Noor, Siti Aisyah, Siti Solehah, Ku Nor Zawani dan tidak dilupakan buat semua-semua yang telah wish melalui FB, SMS mahupun e-mail. 

                

Semoga nikmat umur yang diberikan Allah akan membuahkan hasil
untuk dibawa menuju ke negeri abadi


~Selamat Hari Lahir juga buat mereka~
Nur Sakinatul laila Mohd Jasni - 18/3
Hayatun Syamilah Mohd Jasni - 24/3
Mak Long @ Hjh Junaidah Kasani - 25/3
Atok @ Hj Kasani b Mokhsen - 27/3
Sepupu @ Muhammad Afiq - 30/3
Sepupu @ Muhammad Hariz - 31/3
Sepupu @ Ainnur Hani - 2/4

My Little Caliph Contest



6 Mac 2011 

Mesej dari k.Maria..
08:58:51pm
Salam. Ti kamu bukak attuffahumairah.blogspot.com, kamu masuk contest 'My Little Caliph' taw. Kalo menang, adiah bagi baby akak. Hehehe. Due 30 Mac.

Ana pun dengan sepantas kilat, membuka blog tersebut...w0oha..dan membalas mesej beliau..

09:01:46pm
Haiyak?? Pasal harapan pada anak?? Macam susah je kak. Ana belum jadik ibu lagi la!

09:03:21pm
Boleh la..kamu kan kreatif. Akak pun masuk jugak nanti

Bley baca entry beliau @ harapan seorang bakal ibu di SINI.

****
Setelah beberapa minggu berlalu..

27 Mac 2011

12:49:18pm
Uit, kamu tak masuk lagi eh contest tue? Sila masuk okey. Hehehe. Rabu ni last.

07:10pm (calling)
Pn.Maria: Bla..bla..bla..bla..bla...baby dalam perut ni tengah tunggu entry kamu. Jangan lupe.
Cik Nafisah: Ye la..ye la..ana post nanti. (Pasrah)

****
Dengan lafaz Bismillah
ana cuba mengarang
....
huhuhu
isk..isk..isk T______T
cabaran ni cabaran
kalau disuruh yang bujang..memang payah laaaaaa
sob sob sob
.....
cik Nafisah cuba-cuba je la ea
yang penting, walaupun contest je..tapi ia ikhlas dari hati


Lillte Daie~di hati Ummi

"Cerita cinta takkan berakhir.
Meski dunia musnah, keajaiban cinta tidak akan turut sirna. 
Dunia mempunyai akhir dan kesudahan, 
sedang cinta ialah gambaran yang tidak pernah musnah dan mati." 

Dikaulah penyambung cerita cinta di hati Ummi

****
"Sesungguhnya cinta akan mengubah yang pahit menjadi manis, tanah manjadi emas, yang keruh menjadi bening, yang sakit menjadi sembuh, penjara menjadi taman, hamba menjadi tuan dan penderitaan menjadi nikmat" - Al-Syaikh Jalaluddin Al-Rumi

Usai dikau lahir,
Segalanya menjadi Indah. 
Mendidikmu dengan penuh hikmah
Pencetus hati dalam sakinah
Jua keluarga mawaddah wa rahmah

Sedari kecilmu,
Ummi mahu 
Akhlakmu diteladani sahabat
Amanahmu dalam menjaga ibadat
Rezeki diperolehmu berkat
Perjuanganmu pada agama itu thabat

Dodoian Ummi, berbisik datar pada cuping kecilmu
***
Dikaulah amanah dan titipan
Yang kelak akan dipertanggungjawabkan
Fikir Ummi tentang masa depan
Little Daie ini yang Ummi impikan
Terus menjana pemikiran yang mapan
bergerak jauh terus ke hadapan

Berganding bahu bersama teman
Menyusun atur membentuk barisan
Dengan Islam pastikan aman
Kerna penuhnya ia dengan kesyumulan

****
Namun apa yang Ummi pasti
Ummi harus bersedia
BERSEDIA mempersiapkan diri
mencermin peribadi Ummul Mukminin
mencorak diri dengan contengan akhlak yang sempurna 
agar kelak bisa diperturunkan buat putra putri soleh solehah Ummi
dikaulah little daie~di hati Ummi

Wallahu'alam

p/s - cita-cita : Daie tau  =)

Room

Sudut 1

Sudut 2

Ini adalah sebuah bilik bersaiz 7 kaki x 7 kaki
yang diimiginasikan dari sebuah novel bertajuk
ROOM by Emma Donoghue
International Bestseller


Membaca dari perspektif Jack, kanak-kanak lelaki berusia 5 tahun
yang dunianya hanya sebuah bilik kecil
bersama Ma
Tidak pernah tahu kehidupan dan dunia luar
Setiap hari, rutinnya bermain bersama Ma dan menonton TV
Waktu malam, Jack akan ditidurkan didalam almari
sehingga Old Nick keluar dan mengunci semula pintu besi metallic berkod rahsia

Hakikat sebenar,
Ma diculik sedari umur 19 tahun oleh seorang lelaki tidak berperi kemanusiaan
sehingga 9 tahun lamanya
diperkosa
Sehingga wujud Jack disisi 'Ma'nya

Tipulah kalau Ma tidak pernah berusaha untuk melarikan diri
Bermacam cara dilakukan
untuk membunuh si lelaki keparat
Namun kegagalan yang ditemui

Dengan Jack disisi, membesar dan terus membesar
Ma merasakan harus baginya untuk merancang strategi untuk keluar dari bilik kecil itu
Harus!

Dapatkah mereka keluar dari bilik kurungan tersebut?
Baca dulu baru tau =P

Catatan:
1. Buku yang sangat best untuk dibaca, terutama buat gadis
2. Kejahatan dan kekejaman itu datang walau tanpa kita sedari
3. Boleh memahami perasaan kanak-kanak 5 tahun
4. Semakin bertambah muka surat, semakin banyak perkara terbongkar
5. Anda akan menghargai hidup anda
6. Tak salah baca novel, cuma cari yang memberi manfaat kepada anda


.:Last phrase for today:.
Walau di mana saja,
ketika bila,
waktu sibuk atau senang,
ada satu yang kekal bersamamu,
ia tetap disitu menantikan tuannya memberi santapan,
sebagai bekalan baginya untuk terus hidup dalam kesyukuran.
Zikrullah itu kekasih yang dicari
hargai hatimu agar bercambah pohon-pohon yang bakal menyinari jasad


Churp..churp

churp..churp datang lagi. Eh?? Pernah datang ke?? Ala2 macam burung twitter la. Cumil je. Tapi fungsi lain. Apa lagi.. Jom Join JOm (3J) =P. Korang dah join ke belum? Boleh la pi kat link ni


Update antivirus ye kawan-kawan

Bismillah hi wal hamdulillah
Seperti biasa, minggu biasa, orang biasa..
berat memory En.Presario semakin luar biasa..
Mengapa dan kenapa??
Kerana
Sem ini sahaja perlu meng'install' banyak jenis software

Sabar ye En.Presario ~ sila jangan merajuk 0_o

PSpice Student Version Release 9.1
Tanner Tools v13.0 (Mengandungi T-spice)
Circuit Design Suite 10.1 (Multisim)
Easy68k
Quartus II 8.1
Bloodshed Dev-C++
Microsoft Visual Studio 2010 Ultimate

dan yang paling penting..
jangan lupa install Anti Virus

Norton Internet Security 

Penting ke tak penting?
Mari kita lihat kepada Fiqh Alawiyat
Eh??
Mari kita lihat kepentingannya..

Kita umpamakan segala macam software tu adalah perkara-perkara yang ingin kita pelajari
ingin kita cuba, ingin kita capai dalam kehidupan seharian kita
(kehidupan = laptop)

Tetapi
Dalam menjalani kehidupan kita, pasti ada anasir-anasir luar
(virus, malware dll = anasir-anasir luar)
cuba mengganggu dan menggugat
Seperti contoh : Riak, ujub, takbur, hasad dll
ditambah dengan jahatnya nafsu pada zaman yang penuh dengan gelombang sekularisme
uh..amat merbahaya!!!

Lantas
Anti virus diperlukan
Bagi membanteras segala anasir-anasir luar ini
(antivirus = iman)
Juga perlu sentiasa di'update' ye ^_^
kerana iman itu ada naik turunnya

umpama antivirus yang sudah expired
virus-virus akan menyerang
dan merencatkan sistem dan fungsi komputer
oleh itu
~Sedangkan virus lagi Up To Date
Jangan dibiar iman tidak ter'update'~
^_^

Hal terindah dan terbaik di dunia ini, tidak dapat dilihat atau disentuh,
 tetapi kita bisa rasakannya jauh di sudut hati kita.

       

Kenali sahabat

Once upon a time, there is 3 little gorgeous girl sitting on the floor. Named as Mickey, Minnie and Mighty. Eh?? Why it sound like the Mickey Mouse's character? Hahaha. Actually, they got really nice name...but i need to make it as secreto d amor. ^_^

Okay, let’s continue the story. This 3 little girls should attend a Forum at MSI, but they didn’t. They having forum by themselves. There is 3 Panel without moderator nor audience. It is called 'The Sharing Moment For The Girls'. Baiklah. Sebenarnya hanya perkongsian sedikit kisah hidup. Sedikit ke?? Banyak la jugak sebab forum tersebut berlangsung selama 5 jam.=P

Kami bertiga dari latar belakang keluarga yang berbeza dan dididik juga dengan 3 cara yang berbeza. Beza memang berbeza (ikut nada intonasi iklan TV). Hasil didikan yang berbeza ini jugalah melahirkan 3 karakter yang berbeza, 3 prinsip hidup yang berbeza dan 3 impian hidup yang berbeza. Kisah pahit manis kami juga berbeza dengan ranjau kehidupan yang pelbagai. 

Was treated like a solder during childhood
fair square in any punishment
Being afraid of the rattan, rubber pipe and iron hangers
don't have freedom in life

Having soft approaches from parent
Closed relationship with the family
Emphasis with the Islamic Understanding
But there is 'Jiwa yang memberontak'

Given a freedom in life
Always be independent in any decision making
low spiritual support from parent because they were busy in working
didn't spend lot of time with parent

3 situasi diatas menjadikan kami, masing-masing ada kelebihan dan kelemahan sendiri. Bersyukur dengan didikan ibu bapa masing-masing menjadikan kami lengkap melengkapi dari segi sikap dan perangai. Walaupun sudah 3 tahun saling kenal mengenali, tetapi..masih banyak juga rahsia antara kami yang tidak kami ketahui.

Sepatutnya ada lagi 2 orang adik
Seorang gugur sebelum lahir
Seorang meninggal kerana sakit jantung berlubang
Kalau rindu kat adik,
mesti teringat adik suka makan kuih lapis
Berlari-lari dengan walker
dan mengelap sisa kuih lapis pada plastik alas meja.

Punya seorang adik Istimewa
Pembesaran yang agak lambat menjadikannya seperti keanak-anakan 
Sabar dan tabahnya si Ibu
Kuat dan cekalnya si Ayah
Melayani ciptaan Allah ini dengan penuh kasih sayang

Pernah ada seorang adik lelaki
Namun hayatnya tidak panjang
Dilahirkan tanpa tempurung kepala
akibat pembentukan yang tidak sempurna semasa dalam kandungan
Jika masih hidup, usianya menjengah 20 tahun

Mari muhasabah diri semula. Sejauh mana kita mengenali sahabat handai kita? Kata orang, sahabat sejati itu ialah mereka yang tetap mencintai sahabatnya walau mengetahui dan mengenal sebenar-benarnya kebaikan dan keburukan sahabatnya itu. Semoga ukhuwah kita menjadi pengikat rasa, penguat jiwa, penghilang duka dalam medan dakwah dan perjuangan.


Another Kata-kata hikmah

.:Tentang Waktu:.
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.

Air itu warna hijau

2 hari lepas, air hijau itu ana teguk
Memaksa diri menjadi barang experiment
Didesak sebelum PRK lagi
mahukan testimoni katanya

Berat hati untuk mencuba
Adakah itu petanda??
Dan kini air hijau itu mungkin telah beraksi
Menari-nari didalam kantung perut
Menendang-nendang dinding usus

Stop it!
Dun wanna be experimented!
Cukup seksa seperti senggugut sakitnya
Jangan pujuk rayu lagi.
HUHUHU

P/s~Ada ke patut suruh ana try minuman diet. Adakah ana GEMOK untuk dijadikan bahan experiment?? Seriously sakit perut sudah 2 hari. Teringat kat abi. Usus abi lemah..senang luka-luka ditambah dengan gastrik. Adakah ana mewarisi usus lemah?? Ada ke penyakit tue?? Hahaha.

p/s~Lain kali perlu lebih tegas bila kena pujuk rayu. Katakan TAK NAK kalau TAK NAK! Tak perlu ada belas kasihan kepada jurujual produk-produk diet. Kerana kamu bukan orang yang perlu DIET!!

Mencintaimu~

"Baginda sangat bersih, 
wajahnya berseri-seri, elok perawakan, tidak berat kerana gemuk, 
tidak boleh dicela kepadanya kerana kecil, elok dan tampan, di matanya ada warna hitam, bulu matanya panjang, tidak terlalu banyak bercakap, lehernya panjang, matanya cantik, memakai celak mata,
 alisnya tipis, memanjang dan bersambung, rambutnya hitam, jika diam baginda
 nampak berwibawa, jika berbicara kelihatan menarik, 
baginda adalah orang yang paling elok dan menawan dilihat dari jauh, 
bagus dan manis setelah mendekatinya, bicaranya manis, tidak terlalu sedikit dan 
tidak terlalu banyak, bicaranya seakan-akan permata yang tertata rapi serta landai, perawakannya 
sedang-sedang, mata yang memandangnya tidak terlepas kerana perawakannya yang tinggi, 
seakan satu dahan di antara dua dahan, beliau adalah salah seorang dari tiga orang 
yang paling menarik perhatian, paling bagus penampilannya, mempunyai 
rakan-rakan yang paling menarik perhatian dan yang 
menghormatinya,
 jika baginda berbicara mereka menyemak perkataannya, 
jika baginda memberikan perintah, mereka segera melaksanakannya, orang mentaatinya, 
disegani dan dikerumuni orang-orang, wajahnya tidak masam dan
 tidak pula orang yang diremehkan"
-Ummu Ma'bad al-Khuzaiyah-

Cukup sempurna sifatnya

Masakan tidak kami mencintaimu
Ya Muhammad Rasulullah

Salam Maulidur Rasul buat semua

.::Antara Program-program menarik::.


.::Lagi Program-program menarik::.

"Indahnya hidup bersyariat"
19 Februari 2011
2.00 pm
Dewan Kolej Rahman Putra


Setiap Hari Isnin, makan FREE

Bagi meraikan mereka-mereka yang berpuasa sunat hari ISNIN
Lujnah Kebajikan PMIUTM dengan kerjasama Pusat Islam, akan mengadakan Iftar Mahabah secara percuma
di Tingkat Bawah Pusat Islam (MSI) dan kawasan sekitar UTM
bermula Isnin 14 Februari 2011

Percuma tau.
PERCUMA!

Boleh berjimat cermat
Boleh mengawal nafsu
Boleh mengumpul pahala
Boleh merapatkan ukhuwah

.::Oleh itu::.
Datang..jangan tak datang
semua dijemput hadir


Poster dan Banner versi CNY ^_^

Cuti CNY yang lalu

Ini adalah sambungan entry Mari Bawa Bekal
(Update untuk cuti CNY yang lalu buat tatapan Misz Laila)

Kan pada 3 Februari 2011 yang lalu, 3M dibuka separuh hari je kan
Sebab..kami sudah plan untuk berjalan-jalan

Setelah menyiapkan kurungan untuk 2 ekor kura-kura yang gedik,
(Binatang peliharaan umi yang baru~abi jumpa tepi jalan. Kikiki)
Kami pun bertolak ke Banting
Ana baru 1st time gi rumah kak Maria
yang lain-lain sudah 2-3 kali
So, berjumpalah kami dengan sanak saudara ipar duai 
Oh..rupanya..abang Taufik ada mak cik yang tinggal Taman U
Cik Ida namanya
Baru ketemu, Cik Ida suruh datang singgah rumah
Baiklah Cik Ida. I.Allah. 

Esoknya  4 Februari 2011, setelah menyiapkan bekalan untuk perjalanan ke Batu Pahat
Kami singgah di Pantai Morib

Umi ku sayang~Memandang jauh ke mana tu?

Adik-adik ku sayang ~ Misz Laila tiada dalam korum coz tak balik cuti

Setelah penat berjalan-jalan dan melihat warga manusia yang mengutip kepah dan kerang-kerangan,
kami meneruskan perjalanan

Singgah Nilai
(Jumpa Nafisa Silkhouse)
=)

Then, singgah Melaka pulak
Jejaka semua mahu solat jumaat
Kemudian kami mencari port untuk makan tengahari
Wuwuwuwu..
jalan jem dengan sangat. Lampu isyarat pun 1. Banyak sangat.
Masa nie la nak salahkan semua benda
Kami berjalan-jalan dengan mood TIDAK GEMBIRA
lapar tau..lapar
hahaha
Sampai adik dan Syamilah kata : "Kami anti-Melaka"
Cian mereka. Keletihan.Citt...padahal deme duduk senang lenang je dalam van tu. Huhuhu
Akhirnya, kami singgah kat taman sebelah Zoo Melaka je
Berpicnic bawah gazebo
Tak gi jejalan mana pon
=(

Lepas bersantap
Journey to Batu Pahat were continue
Atuk kata jalan kat Parit Yaani dah dinaiki air
Almaklumlah..waktu tersebut musim hujan di Johor.
makanya..Empangan Bekok sudah dipenuhi air 
dan salah satu pintu mengadap Batu Pahat dibuka
Sebaik jalan masih boleh lalu
Eh..selalu family En.Jasni balik Batu Pahat setahun sekali je kan??
Ni raya cina bukan raya aidilfitri
Awat tiba-tiba balik nih??

Actually, Mak Ngah buat kenduri kawen pada  5 Februari 2011 untuk abang Ilyas
Tu yang kami semua menerjah Parit Haji Salleh di waktu CNY ni
Abang Ilyas kawen dengan kak Ayu, orang parit besar
Atuk dulu muda-muda duk kat parit besar juga
So, jumpa la ramai saudara sepapat

Esoknya  6 Februari 2011
Seniorita Kak 'Uyun pula buat kenduri
Dengan jejaka pilihannya..Akhi Taib
Eh?? Dua-dua senior KRU, KTC la
Alhamdulillah
Barakallahulakum
dan alang-alang sudah dekat
Ana datang terjah dengan Umi dan Sabrina
Mereka berdua nih serba biru~Dah tau tema majlis k.'uyun eh??
Hehehe ^_^

Akhirnya, mahu kembali ke pangkal jalan
pulang ke UTM terchenta
lagi sekali jalan jem
dari Parit Yaani ke Yong Peng jem
Huhuhu
Lepas Solat Magrib di rumah Pak Long
Jem masih sebegitu
dan jem berterusan dari yong peng ke skudai
Hohoho
apalah nasib jem kaya dan jem strawberi??
0_o
Selalu amik masa 45 minit je
kali ini 3 jam
Sampai-sampai je UTM, kami terus melepaskan lelah dan menjamu selera di cafe N24

..::Buat Misz Laila di Changlun sana::..
Boleh fokus semula pada belajar ye
Journey kali ni tak best pon
Jem semedang
so
x
perlu
JELES
ok?


P/s~Sempat ajak umi dan k.v mengait buah ciku. Sedap ooo..manis sangat. Nak ciku lagi..sila datang rumah atuk sy ye. ^_^