My Only Abang~

:: Beliau tanya dah gi klinik belum ::

Kemudian 2 hari berikutnya, telefon umi di rumah
Umi bilang, along excident beberapa hari lepas
sob3x
Along kantoi di situ ye

Waktu beliau mengambil berat
kondisi beliau lebih teruk lagi
ana demam kus-kus je, beliau luka-luka seluruh badan
Tak cerita pon kat adik-adik dia
adik-adik dia je selalu mengadu n manja lebey-lebey
Ya..beliau abang
Berkorban buat adik-adik
Huhuhu

'Along relax je' kata Umi
huhuhu
Yo la..beliau dah selalu sangat excident
Dulu duk merempit di pagi buta..langgar lembu lintas jalan
Teruk juga
dan koma
Sebaik ada orang tolong bawak pi hospital

Excident kali ni
Disebabkan nak elak kereta yang tiba-tiba muncul
Along brek mengejut
dan beliau terbang di tengah-tengah jalan raya
Guling-guling di antara 2 kereta
But then
takde sapa tolong beliau
sedeh kan
semua orang sibuk nak cepat gi kerja
takut lambat masuk office
Kereta yang menyelit tue pon sampai hati biarkan Along
Sebaik Allah bagi kekuatan untuk Along
Along bangun, angkat motor sendiri ke tepi
dan pulang ke rumah

Umi terkejut
Pakaian Along koyak rabak dengan teruk
Dari atas sampai bawah
Seluar dan baju berlumuran darah
Langsung tak boleh digunakan lagi
Umi bilang..tak perlu pergi kije
Pergi hospital, amik MC
Tapi Along tetap Gagah
Beliau TEGAR
Along ada tanggungjawab untuk hantar Bos ke Cameron
dan Along pergi setelah membersihkan luka-luka dan menyalin pakaian

Then
Abi balik rumah
Umi kata Along excident
Abi angguk je
Umi tak puas hati
Umi tunjuk baju along yang koyak rabak dan berlumuran darah
dan Abi terdiam
Terus telefon along suh pi klinik
Tapi along kata, along dah kat atas Cameron
Ambil masa untuk turun

Kemudian beliau cuti beberapa hari =)

Sikit la sangat. Ana tengok, rasa nak nanes. Hish..along ni la

Beliau kata..Moga ia kifarah dosa
Ameen ana doakan


Maaf
kadang ana tidak mengerti
kala sedih along rasai
kala susah yang kamu tempuhi
Sabar kamu bisa diganjari
dari Tuhan yang maha mengetahui

Sayang kamu my only Abang~


Yang namanya Along ~ Mesti akan penuh tanggungjawabnya, melindungi dan menjaga mereka dibawah jagaan. Dat y..suka orang panggil ana as kak Long walau bukan anak sulong. =)

Update dari Rumah
:: Hari-hari umi n abi makan durian::
::Rumah dah jadi hutan belantara, pokok kelisa umi memenuhi pagar rumah::
::Kura-kura sudah pandai masuk dalam rumah::
::Labi-labi hilang 1 hari, bila lapar dia munculkan diri semula::
::Alhamdulillah, Rumah jadi tempat usrah::
::Abi dan Umi akan semakin sibuk - Tiba-tiba abi jadi ketua cawangan n umi jadi ketua muslimat Bandar Botani::
::Moga keluarga kami, terus belajar dan belajar untuk memperbaiki diri::
Doakan kami sekeluarga ye =)

17 comments:

itu lumrah..

elok memujuk si adik2 yang 'tercalar', walhal diri sendiri waktu itu 'robek tertusuk'..

lembut memberi semangat pd si adik yang berbolak balik hati, sedang hati sendiri remuk seribu

itu dah tertakdir sebuah pengorbanan yang perlu di langsai bg seorang ibu,ayah, kakak atau abang,,

mahu darjat yg lebih tinggi? sbgai seorang sahabat,,tak kira diri lebih tua atau lebih muda..


mengerti?

 

ngerti kok bun =P

:: Akan merasainya :: Sedang merasainya :: Sentiasa merasainya ::

Kata bunda, ianya lumrah
jadi gak usah gundah
Emosi jangan dibiar rebah
Ikhlaskan hati pengubat resah

syukran bun ^_^

 

anak laki sulong memang macam tu, macam saya..adik2 je kurang paham..

 

poyo giler.. semua sama je..sulong ke tak, tengok hati budi masing2,,

 

Ano.1~takpe2. Jgn mgharapkn tuk mereka faham kita sblum kita memahami mereka. Nnt bisa patah hati 00o

Ano.2~Erk?? Ye ke?? Tak lah..bkn tgk hati budi masing2x la..tp tgk sejauh mana dia menjaga amanah dengan tanggungjwb y diberi. Tak gitu?

 

my only abang? pas kahwin, kakak dapat sorang lagi abang, yang dipanggil "cik abang"... kikiki

 

haish..ni Nat Cure kah yang komen? mcm xcaya je. Curious ni!

 

Ya.. adik kecik kakak ni yang komen.. kikiki.. Xcaya? Awat xcaya? amboi.. baru tulis sket dah melatah.. nampak sangat x sabo nak makan nasi minyak "cik abang".. kikiki..

 

Apa bukti akak melatah? mane ad la. bukan akk y xsabar mkn nasi minyak. tp As y tak sabar nk mkn nasi minyk kt umah akk kan?? Haahaha. Sabar ye..nnt abang akk kawen ti, akk jemput As.

 

YEZZ!!! Jemputan tu yang nak dengar..
Suruh dia cepat sket yer. Ahakz!
xkan nasi minyak abang kakak je kot? nak jugak nasi minyak kakak n "cik abang" sekali.. kikiki..

 

owh.. makan nasi minyak kawan kepada kakak 'cik abang' dulu la..hehe

 

NC~jika masih diberi nikmat usia untuk terus bernafas, insyaAllah hari itu pasti tiba.

Kakibiskut~Eh..dah tau ea?? Beliau sudah menjemput semua ke?? Korang pi ke walimam beliau??

 

ntah la korang pergi ke tak..aku tanya korang kejap tau..
"korang, korang pergi ke tak?"
"korang tak nak pergi ke korang?"
"korang ni bape orang?"
"bape orang korang pergi?"
"diorang jemput korang semua ke?"

 

sorang dari korang~walimah beliau di kedah nun. Jaoh sgt. Tengah2 final lak tu. Tp klo ad y nk ganti2 bwk kete, bley je. Buat masa ni, kitorg (semua girl SEW) ingt nk pi walimah belah lelaki beliau.

 

biasanya anak sulung memang camtu,terlebih care kat adik2nye smpai kadang2 mak n ayah pun marah sebab terlalu jaga adik beradik smpai tak reti nak jaga diri..

kak icha, bagitahu kat abg akak,die kena jaga diri dia supaya die masih lagi ada untuk menjaga adik2nya pada masa akan datang..waktu tu,adik2nya lebih memerlukan dia dari waktu sekarang..[nasihat dari seorang anak sulung yang jg pernah kena marah dgn mak sebab sbuk sgt rsaukan adik tak makan kt matrik..padahal,kite pun tak ade duit nak makan sendiri]

 

Salam Eca.. rindu btul dgn adik2 di kejauhan..dh sunyi kt sini..gelap gelita plak tu.. Lumrah lah tu, bila jadi yg Sulung.. slalu fikirkn ttg org lain dulu..jarang fikirkn ttg diri sndiri.. Salam buat keluarga di kg ya..

 

wsalam k.syikin..rindu juge ngan akk. Tggu cha balik utm bru berseri2 ktc. hehehe. Yup..betul. Akk anak sulung n akk lebih merasainya sndri kan? Salam syg juga buat akk n ank2 akk ye.