Betul ke nak pergi India ni??

Alhamdulillah
2 Syaaban 1433
22 Jun 2012

InsyaAllah, ana dalam perancangan untuk ke India bulan julai ini dibawah rangka program Global Outreach (GOP). Setiap kali ana menyatakan GOP kami akan ke India, semua orang akan bertanya semula. Kenapa mesti India? Masih banyak lagi tempat-tempat menarik yang boleh dilawati yang lebih hebat dan lebih seronok berbanding India. Kalau diletakkan dalam senarai pemilihan tempat perlancongan, ia adalah pilihan-pilihan terakhir kebanyakan orang.

Digelar Big Toilet oleh sesetengah orang, menunjukkan bahawa ianya tempat yang kotor, berdebu, busuk dan hancing. Di sana sini boleh lihat orang melepaskan hajat (baca: buang air besar dan kecil --> tak faham buat-buat faham) di tepi-tepi dinding bangunan, di bawah rimbunan pokok dan di tepi jalan. Malah dengan tabiat membunyikan hon dan dengan kepadatan manusia yang tinggi menjadikan ianya sesak, bingit lagi merimaskan. Usahlah terbuai dan asyik dengan cerita hindustan yang menjadi tontonan sedang realiti jauh dan amat berbeza dari anganan.

Jujur ana kata, seram sejuk dan takut untuk ke sana. Seorang yang pembersih, sukakan kedamaian mahu ke kota yang kotor dan sesak disana selama 14 hari? Woo woo woo...boleh bertahan ke nanti? Ana lebih suka berfikir secara positif. Jika niat untuk ke sana kita betulkan..insyaAllah banyak benda boleh ana belajar. Jika niat hanya untuk melancong dan bertemu Shah Rukh Khan dan Aishwarya Rai, tak kemana la. = =" (macam la jumpa. Huhu).

Universiti Teknologi Malaysia, atau digelar Universiti Tarbiyyah Malaysia, bakal ana tinggalkan. Sebelum itu, ana mahu menjejakkan kaki ke Universiti Kemanusiaan Terhebat Dunia. Itulah gelaran buat negara India. Kemiskinan yang tidak tersembunyi dan pengemis tanpa lakonan  namun disampingnya juga ada masyarakat yang bermegah dengan harta melimpah ruah. Perbezaan jurang yang begitu ketara sekali di dalam masyarakatnya.

Doakan ana dan kumpulan ana yang hanya seramai 9 orang (2 orang lelaki SAHAJA) sentiasa sihat sepanjang keberadaan kami disana, selamat pergi dan selamat pulang. Sila jangan tempah kain sari segala bagai okey. Backpack je. Bukan bawa bagasi untuk melancong. Harap maklum.

Eh? Kene batang hidung ka? Pi ngaji paling kurang 1 muka surat pi~

Untuk ke India memerlukan anda mempunyai Visa
Di sebabkan kami berada di Johor
Kami uruskan sendiri di Bagunan Pan Global, Johor Bahru
Bagunan warna Biru berhampiran Persada
Kami tak guna mana-mana agensi perlancongan
SENDIRIAN BERHAD semuanya dan
dengan bantuan pelajar-pelajar Malaysia di sana
Moga-moga semuanya berjalan lancar dan dibawah lindungan Allah

-Tips nak membuat Visa-
1. Baca terma dan syarat-syarat di laman web ini
http://www.indiavisa.com.my/index.php

2. Kenal pasti jenis visa yang dipohon dan bayaran yang diperlukan.

3. Isi borang di sini
Salah isi, kene isi online semula.
Pastikan jenis visa padan dengan 'Period of Visa' dan 'No of entries'
Kalau pilih Tourist Visa, kene isi di bahagian 'Period of Visa' = 6 month
dan 'no of entries' = Double walaupun pergi untuk 2 minggu dan nak masuk sekali je

4. Print borang dan hantar ke India Visa Centre bersama passport, 2 keping gambar berukuran 2"x2" dan duit bayaran mengikut jenis passport
 Ada 3 cawangan je untuk buat visa ni.

KUALA LUMPUR
G-01, Ground Floor,
Straits Trading Building, 
No. 2, Lebuh Pasar Besar, 
50050 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel. No: 006 03 2692 2692
Fax: 006 03 2698 2692

PENANG
No. 105, Lebuh Chulia,
10200 Penang, Malaysia.
Tel. No: 006 04 250 5000
Fax: 006 04 250 5002

JOHOR
Suite 325, 3rd Floor,
Pan Global Plaza,
Jalan Wong Ah Fook,
80000 Johor Bahru, Malaysia.
Tel. No: 006 07 222 3325
Fax: 006 07 222 0325

5. Selepas 4 hari bekerja boleh ambil visa yang telah siap ^^

Sekian. Terima Kasih ^^

Kunjungan mengejut lagi terkejut

Alhamdullilah
27 Rejab 1433H
17 Jun 2012
 
"Maha Suci Allah Yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), Yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui ” [Surah Al-Isra’, Ayat : 1]

Selamat menghayati peristiwa israk mikraj ye ^^
Jom berehat 5 minit sambil baca "Mimpi-Mimpi Rasulullah Sebelum Israk Mikraj
 ---------------------------------------------------------------------------
 
Berbalik kepada tajuk. Sebaik sahaja pulang dari menjawab peperiksaan subjek CMOS Analog Design, UTM digemparkan dengan ketiadaan air tanpa notis dari Syarikat Air Johor. Makanya, berhijrahlah penduduk-penduduk blok yang ketiadaan air menumpang kasih di blok lain. Sehingga saat dan ketika ini, masih tiada lagi tanda-tanda kemunculannya. Tak sempat nak tadah air T_T sedey.

Tetapi ada yang lebih mengejutkan. Ana dikunjungi oleh dua orang gadis ayu dan sopan. Seorang bernama Shaza Hanani dan lagi seorang bernama Nur Azizah. Ini antara gadis-gadis yang mendapat tempat dihati ana (maksudnya --> sayang sangat). Katanya 'saja singgah'. Kata ana 'dah lama sangat tak jumpa kan?'. Yup, memang lama tak jumpa. Rasanya hampir sebulan tak berjumpa dengan buah hati yang sepuluh itu.

Berbual punya berbual, bertanya khabar dan perkembangan, mereka sudah mahu meminta diri. Mereka datang berkereta, dan ada yang sedang menunggu di dalamnya. Mahu bersama-sama menjamu perut yang lapar. Lalu, sebelum pulang..sekotak hadiah dihulurkan. Eh? Hadiah apa pulak ni? Setahu ana, hari lahir ana tahun Masihi sudah 3 bulan berlalu. Kalau tahun hijrah, ada la dalam sebulan lagi. 
Kata mereka: Nanti habis paper 22hb petang takut dah tak sempat nak jumpa akak. 
Fahamlah ana, ianya hadiah buat ana yang telah di tahun akhir.

Buka kotak hadiah
---
::Novel Syabab Musafir Kasih tulisan Fatimah Syarha::
on the top
*Senyum*

::Brooch rama-rama::
*Cumel sangat. Seyum*

::Selendang Pashmina::
*Senyum*
Lalu selendang itu mahu dikeluarkan, konon-konon nak try test
tapi ada lagi sesuatu dibawah selendang tersebut
 
::Sepasang Baju Kurung::
*Terkejut sangat*

MasyaAllah. Murah sangat hati adik-adik akak ni. Terharu sangat-sangat. 
Bukak dua-tiga kali hadiah tu. Macam tak percaya. Kali ke tiga baru terperasan nota di bawah penutup atas kotak

---
p/s: 
Sorry baju saiz 'M'. Hehe.
Thought akak suka pakai besar-besar..Hehe
Kalau besar, nanti kecikkan la ek..
ataupun akak pakai kasi muat..
(Kasi gemuk sikit..ehe..=P)
n thought akak suka hijau
thats why la
---

Lalu menghantar mesej kepada mereka
Nafisah: Awat sepersalinan ni? Terkejut sangat akak. Segan sangat nak terima.

Azizah: Supaya nanti bila akak pakai baju tu, akak ingat kitorang dan 
supaya akak sentiasa rasa kitorang ada disisi akak.

Shaza: Terima la sebagai kenangan. Jangan lupakan kami disini.
---
Mereka sangat sweet bagai gula-gula. Mungkin lebih-lebih lagi manisnya bagi ana.
-Terharu-
Baju kurung hijau tu muat elok-elok je dik
Tak lama lagi --> gemuk sikit, Comfirm tak muat. Hahaha.
Hijau ^^ sangat suka.
Thanks for being lovely siss
-Sayang kalian kerana Allah-
Jom cantikkan akhlak
'perlu tegar BESEDERHANA tetapi MENJAGA' 
 
Hijau itu indah kan?

Ukhuwah 'Lidi' versi -sn-

Alhamdulillah masih diberi nikmat kehidupan oleh Allah..
Dalam kesibukan masih jua diberi kesempatan masa untuk berkumpul bersama sahabat..

(Ini entry balas buat Ummu Batrisya @ Sabrina Risman ^^)

Ukhuwah 'Lidi'...Yummy! - copyright Ummu Batrisya~

Lidi 1 :: Terima Kasih juga kepada Ummu Batrisya dan sahabat-sahabat yang sudi hadir.
[Intan, Wafak, Safia, Safwah, Azzy, Mizah, Umi, Solehah, Faezah, 
Fatiha, Aisyah, Aimi, Fatihah, Bella, Izzah dan Ibu Ana.]

Lidi 2 :: Untuk yang bakal grad, ana nak bagi pantun. Pantun biasa dah ni =P

Republish poster terawal semasa berjinak-jinak dengan adobe photoshop : 2010
Ditujukan buat semua ^^

Lidi 3 :: Semalam dihampiri oleh salah seorang adik yang ana sayang
Lalu beliau berbisik ditelinga ana
'Kak, doakan saya kuat ea'
Zeeessss~tersentak jantung ana
InsyaAllah dik
Kamu bisa kuat
Moga-moga lebih kuat dari akak

Lidi 4 :: Jom ambil teladan dari kuatnya si Lidi bila bersama-sama
Jangan bersendiri k
Sahabat-sahabat sentiasa ada

Kadang perlu untuk mencari dari dicari
 Kadang perlu jujur untuk difahami dari biar mereka faham sendiri
Kadang perlu patuh untuk dinasihati dari biar diri leka sendiri

Lidi 5 :: UKhuwah Fillah abadan abada

Siri 'Laut' ?? Takmo! Nak Siri 'Pantai'

One happy family at home ^^

One happy family at home ^^
but without me T_T
s0b s0b

Kita merancang, Allah juga merancang,
Tetapi perancangan Allah melebihi segala-galanya,
Pasti ada hikmah disebalik setiap darinya~

::Sebelum cuti sekolah::
1 misscall from Abi ~ xsempat angkat. Huhuhu. Nak telefon semula takde kredit. T_T

Ym sama Cikgu Laila:
cygcydug: abi ada kol kamu tak tadi??
Salju Sakinah: ada ada!!!!
Salju Sakinah: abi tengah family day
cygcydug: abi cerita apa?
Salju Sakinah: malam ni deme bakar-bakar ikan + ayam
Salju Sakinah: pastu pergi memancing
Salju Sakinah: kat teluk senangin, lumut
cygcydug: family day under sapa?
Salju Sakinah: konvoi ramai-ramai bawah RCD

RCD buat family day sebelum cuti sekolah. Memang tak adil. Jeles-jeles. Along bermanja dengan abi umi!
Dah balik bercuti baru umi buat laporan.

Umi: Meriah sangat. Umi ngan abi menang games. Dapat hamper. Banyak sangat makanan. Sampai pening dan selesema ni ha.
Ana: Seronoknya umi ^^. InsyaAllah ana ingat nak balik minggu depan~

::Semasa cuti sekolah minggu pertama::
25 - Walimah k.Ayunni @ Seri Manjung
26 - Walimah k.Aimi @ Kuala Krai
     - Walimah Wan Ayien @ Bandar Seri Iskandar
     - Walimah Saidah Nafisah @ Langkap
     - Walimah Farhana dan Syed @ Kampung Jawa, Klang
27 - Walimah Farhana dan Zool Ikhsan @ Pulau Pinang

Cadangnya mahu pulang ke rumah 24 May. Mahu menghadiri walimah sahabat-sahabat. Walaupun tak mungkin dapat menghadiri semua, tetapi yang di Perak itu haruslah. Tambah-tambah lagi kenduri sahabat setingkatan, sedorm, seasrama, sesama baik-baik dan sesama nakal-nakal lompat pagar, ponteng prep dll [Wan (Smk Sultan Yussuf) dan Farhana + Syed (Smka Slim River)]. Maaf tak dapat hadir seperti yang dijanjikan. Assignment, discussion, presentation dan test beratur menanti giliran~

Minggu depannya~
2 Jun - Walimah k.Asma @ Kedah (9 Jun @ Kuala Kurau)
3 Jun - Walimah K.Amirah Basirun @ Cameron

Barakallah kepada mereka semua ^^ ~

::Semasa cuti sekolah minggu kedua::
29 Mei
Abi: Adik dah macam ayam berak kapur, keseorangan dirumah tanpa teman.
Ana: Hahahaha. Adik ayam berak kapur~ adik ayam berak kapur~ (suka kacau adik)
Adik: Mana ada! Adik tengok Tv la kalau tak jaga kedai.
Ana: Adik, rancangan Tv tu nanti masuk dalam exam PMR. Hahaha.
--
30 Mei
Abi: Tadi pergi ambil result ujian darah. Kolestrol naik semula. Umi pun sama. (padahal abi kurus kot)
Umi: Balik-balik jumpa Dr, umi abi ngan adik pi jongging. Tapi sekali je la. Lepas tu dah malas.
Ana: Hahaha. Atoi la. Macam mana nk turun 10mg/dL kalau macam ni??
--
K.Maria: Adikku yang super buzy ni, tak balik ke minggu ni?? Kami semua balik.
Ana: Hah?? Hari tu kata tak jadi balik! Nak ikut..nk ikut..Huhuhu.
--
1 Jun
Along: Along ngan abi tengah bersiap-siap ni.
Ana: Hah?? Nak pergi mana?? Nak ke pasar borong ke??
Along: Tak la..nak pi Himpunan anak muda di Kedah.
Ana: Serius?? Jeles!!
--
2 Jun 
Ana: Umi, kat mana ni?? Zoo Taiping ke??
Umi: Tak la. Kat rumah. Hari ni ada banyak kenduri.
Ana: Eh?? Ingatkan kat Taiping. K.Nurul telefon ana tadi. Beliau jumpa kakak. Katanya nanti nak singgah rumah.
Umi: Eh?? K.Nurul buat apa kat Taiping??
Ana: Cuti sakan. Bawak Asyfa jalan-jalan.
--
Ana: Kakak dah balik belum??
Laila: Dah tapi belum masuk rumah. Bawak Fathiyyah jalan-jalan keliling rumah (anak kecil itu sudah boleh berjalan ^^). Fathiyyah tak mau masuk rumah dah. Waduh-waduh, Thiyah comei.
Ana: Waaa..rindunya Tiya. Homesick amat ni.
Laila: Ha! Apa lagi, pulanglah ke sini. Kitorang pun tengah SidahSick. Hehehe.
Ana: Terharunya~

  Tiya si Arnab
--
Laila: Kami buat donut versi Milo ni. Yummy. Nak kitorang pos ke?? Hehehe. Ada orang nak datang rumah.
Ana: Dapnye Dapnye..jaat sangat. Buat sidah jeles. Ada orang nak masuk meminang kamu ka?? Hahaha
--
Ana: Dah siap ke donutnya?? Sidah lapar ni.
Adik: Belum lagi. Baru nak goreng la. Adik tengah tengok Sin Chan.
Syamilah: Tadi yang datang tadi keluarga kawan along. Kitorang hidangkan keropok je.
Ana: Laaa..ingatkan donut tadi untuk tetamu
Umi: Donut tu sikit je. Nanti k.Nurul datang ingat nak masakkan tom yam. Ni baru nak potong-potong ayam
Ana: Umi suruh la budak-budak tu. Tengok Sin Chan je. Isk3x.
Syamilah: Iye la iye lah..nanti akak tolong umi.
--

Kesimpulannya disini, jiwa ana juga sudah dirumah. Setiap masa nak update cerita mereka. Sedih +jeles. Tapi apakan daya..inchik PSM memaksa saya berdamping dengannya setiap masa.

Buat mereka-mereka yang ditahun akhir
teruskan bersabar
tak boleh nak run coding
sabar
data tak keluar seperti yang diinginkan
sabar
komponen tidak memberi kerjasama
sabar
laptop merajuk
sabar
teruskan usaha
sabar+usaha+doa+tawakal
----
"Allahumma yassir wala tu’assir,
 robbi tammim bi’khair ya Karim"
--
O Allah, make it easy, and do not make it difficult. 
O Allah, make it end well o the Generous.
--

Hati Emas!


    Bila sudah tiba di dasar paling bawah,

Kepala yang dijulang sudah menjulang ke dalam jurang.

Sudah tidak ada lagi tempat untuk jatuh,

maka pada ketika itulah peribadimu akan naik semula.

Kau sudah membayar yuran pada kejayaan.

kau suda merasa kepahitan pada ubat yang ditelan.

Ego, bangga, rendah diri, kecil hati, kecut, penakut sudah 'dibakar' dalam relau mehnah ALLAH.
Dan saat untuk kau mendapat ijazah dari 'universiti mujahadah' semakin hampir.
Tidak ada gelaran, tidak ada sanjungan.
Hadiahmu cuma satu: Hati emas!


-Ustaz Pahrol Mohd Juoi-