Peta di pasir pantai kian terhakis

2:25 PM
Capal siapakah ini??

Masa kian meninggalkan kita...kini telah hampir 2 bulan sesi kuliah ana, sahabat dan sahabiah sebagai mahasiswa & mahasiswi UTM, Skudai. Silibus-silibus kuliah telah mencapai pertengahan klimaks dengan ujian-ujian dan quiz baru-baru ini. Entah kenapa.. ana belum memperoleh feel belajar seperti sem-sem lepas. Mood seperti dicuri seseorang dan dicampak jauh nun dari penglihatan. Ana masih mencari menggunakan peta lakaran hati yang dilakar diatas pasir di tepian pantai yang bila-bila masa bisa dipadam dek deruan ombak yang menghempas pepasir. Kini Lost kembali menerpa diri..

Belajar menulis ke??

Mungkin rindu pada family. Cuti sem yang sepatutnya 2 bulan menjadi hanya beberapa minggu. Belum sempat nak bermanja mesra..UTM melambai menanti kepulangan ibarat pepohon kelapa melambai ditiup angin nan sepoi bahasa.

Mungkin juga dek kerana ana berjauhan dengan classmate. Tiada lagi bermasam dan bermanis bersama roomate. Keseorangan bersama SEPUR (Semut Purple). Ana cemburu melihat burung-burung terbang sekawan.

terbang bebas

Tetapi ana masih bersyukur. Alhamdulillah, punya sahabat2 sebaya mampu bergelak ketawa dan bermuram durja ibarat satu keluarga. Tiada dapat beza antara pasir dan batuan kecil dipantai. Dipijak kaki, rasanya sama. Namun kadangkala...sepi terasa seperti sepinya tika mentari mula menyembunyikan diri. Jadual kuliah berbeza lantaran jurusan yang diambil turut berbeza. Ibarat menaiki lift yang sama...tetapi destinasi berbeza.
Ting..tingkat 2..(ruang legar pejabat FKE)
ting..tingkat 3...(Surau FKE)
Kini ana keseorangan untuk ke tingkat 4.
Ting..tingkat 4..
kaki memulakan langkah...
menuju ke kelas Electrical Technology di Po7.

Tetapi..sebenarnya semua ini mengajar ana..mengajar untuk lebih berdikari dalam setiap masa dan ketika. Ana perlu senantiasa memotivasi diri dengan perkara-perkara positif. Meletakkan matlamat, azam dan tekad. Niat perlu sentiasa diperbaharui. Masa perlu disayangi dan dihargai sebaik yang mungkin. Mungkin kini senggang terasa..namun esok belum tentu ia sama.

meninggalkan kenangan sementara

Otak da mula memikirkan solution-solution yang perlu ana buat. Kne jot down nie. Nanti lupe. K..pegang keyboard..1..2..3...mula..
1. Berdoa pada Allah, dipermudahkan segala urusan. Tiada hujan dan panas yang berpanjangan
2. Terus melukis peta baru biar punya guide untuk perjalanan
3. Buat benteng pasir. Andai ombak datang menerpa, peta tidakkan terkena tempiasnya
4. Jangan belajar dari si ibu ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus
5. Seluas laut yang tiada penghujungnya, seluas impian dan anganan terasa.
6. Lumut di batuan jangan dianggap tiada guna.
7. Mengutip dan mengumpul segala kerang-kerangan yang ada

banyaknye kerang-kerangan!

ok..finish. Walaupun ada point2 y xde kaitan =)

Kesimpulan: Ana rindukan pantai yang tenang. Duhai angin..tujukan lagu itu untukku...

di tepian pantai

No comments:

Powered by Blogger.